• 02/05/2012

Jos Pinte: 'Mechatronica, de nieuwe comfortbrenger?'

We beseffen het niet altijd, maar de mechatronicatechnologie uit onze bedrijven sijpelt steeds meer door in ons dagelijks leven.

Lees verder

Columns

Stofzuigrobots, automatische garagepoorten, energiezuinige huishoudapparaten,… het zijn allemaal afgeleiden van machinebouwtechnologie die recent de weg naar ons huis hebben gevonden en ons leven een stuk comfortabeler maken.

Laten we daarom eens een kijkje nemen in een moderne fabriekshal en voorspellen welke van de technologieën daar binnenkort misschien ook in onze huiskamer zouden kunnen opduiken.

De bedrijven worden geconfronteerd met een hele reeks maatschappelijke uitdagingen. Laten we onze zoektocht beperken tot de thema’s milieu en energie, gezondheid en voeding. Welke oplossingen biedt mechatronica ons in deze domeinen?

Milieu & energie
Europa wil de CO2-productie met 20% verminderen tegen 2020. De mechatronicasector is met zijn uitgekiend ecodesignbeleid één van de drijvende krachten. Zo levert de mechatronica hybride en continu variabele aandrijfsystemen en brandstofefficiënte verbrandingsmotoren voor transport.

En mechatronicatechnologie ligt ook aan de basis van de nieuwe generatie van energie-efficiënte producten en energiemanagement binnen de bedrijven.

Inmiddels zijn we zover dat de eerste systemen van slim energiemanagement in toenemende mate ingang bij particuliere gezinnen vinden. En iedereen heeft ondertussen wel één of meerdere A+ en A++ producten in huis.

Gezondheid
En welke rol zal mechatronica spelen in de aanpak van de vergrijzing? Technologie die in eerste instantie werd ontwikkeld voor automatisatieprocessen in bedrijfsomgevingen, kunnen ook voor voor andere situaties worden ingezet. Zo kan het ouderen helpen om op hogere leeftijd zelfstandig te wonen.

Serviceflats kunnen worden uitgerust met computersystemen voor valdetectie en voor telemonitoring van bijvoorbeeld bloeddruk en gewicht. Door een uitgebreid netwerk van bewegingssensoren te koppelen aan een zelflerend patroondetectiesysteem, kan het vaste leefpatroon van een bejaarde in kaart worden gebracht.

Als dat patroon doorbroken wordt, bijvoorbeeld wanneer de persoon langer dan normaal in bed blijft liggen, wordt een signaal naar de huisdokter gestuurd.

Daarnaast wordt er ook volop ontwikkeld aan een huisrobot. Deze robot leert de gewoontes van de bejaarde en volgt deze persoon overal in het huis. Hij ondersteunt hem waar nodig en waarschuwt de arts als het niet goed gaat.

Voeding
Mechatronica speelt een sleutelrol in de landbouw en onze voedselvoorziening. Door doorgedreven automatisatie, schaalvergroting en mechanisatie is de landbouw erin geslaagd om meer land te bewerken met minder werknemers.

Nieuwe ontwikkelingen zoals autonoom rijdende landbouwmachines, precisielandbouw met GPS-sturing, het gebruik van allerhande sensoren voor zelfoptimalisatie van de werkzaamheden zorgen ervoor dat de productiviteit en efficiëntie jaarlijks omhoog schieten. Bovendien zorgen deze technologieën voor gezondere voeding.

Dankzij precisielandbouw kan de landbouwer sproeistoffen en bemesting immers perfect aanpassen aan de bodemsamenstelling en de noden van het gewas. Dit is dus een essentiële bouwsteen voor een duurzame landbouw. En ook in het verwerkingsproces van voedsel nemen de productiviteit en de hygiëne toe. Een mooi voorbeeld daarvan is de gerobotiseerde verwerking van sla. Smakelijk!