• 31/08/2012

Veiligheid zoetstof aspartaam opnieuw bekeken

Europees voedselveiligheidsagentschap doet publieke oproep voor het aanleveren van data over, vooral, afbraakproducten van aspartaam.

Trefwoorden: #afbraakproducten, #aspartaam, #efsa, #veiligheid

Lees verder

nieuws

( Foto: Gezondheidsweb )

ENGINEERINGNET -- EFSA (Europees voedselveiligheidsagentschap) zal de veiligheid van de zoetstof aspartaam dit jaar opnieuw evalueren.

Aspartaam is een kunstmatige zoetstof die 160 tot 200 maal zo zoet is als suiker, en ook wel bekend staat als E951. Door zijn grote zoetkracht en lage energetische waarde voor het lichaam wordt het door de voedingsindustrie vaak gebruikt in zoete light producten, zoals frisdranken, of als tafelzoetjes.

Reeds sinds de introductie van de zoetstof (begin jaren tachtig), echter, circuleren er negatieve berichten rondom de effecten op de gezondheid.

In Europa vindt een her-evaluatie van álle voedseladditieven plaats. In de planning wordt deze van aspartaam vooruit geschoven. Dit gebeurt op verzoek van de Europese Commissie (EC).

De EFSA heeft, vooruitlopend op het verzoek van de EC, een publieke oproep gedaan voor het aanleveren van wetenschappelijke data en literatuur die gebruikt kan worden voor de her-evaluatie. EFSA had al vastgesteld dat er onvoldoende data beschikbaar is over een aantal afbraakproducten van aspartaam.

Het gaat om stoffen die kunnen ontstaan uit aspartaam in voeding en dranken als ze onder bepaalde omstandigheden, bijvoorbeeld hogere temperaturen, worden bewaard. De oproep van EFSA is vooral gericht op data over deze afbraakproducten.


(KV)