• 06/09/2012
  • |     BB

Lanxess-app berekent brandstofbesparing door groene banden

Rubberproducent Lanxess en Technische Universiteit van München ontwikkelen instrumentje om snel het voordeel van ‘groene banden’ te berekenen. Downloadbaar als app.

Trefwoorden: #app, #groene band, #ict, #Lanxess, #munchen, #software

Lees verder

Techniek

( Foto: Lanxess )

ENGINEERINGNET – Aan de vooravond van het in voege treden van het nieuwe EU-kwaliteitslabel voor nieuwe banden – op 1 november 2012 – komt rubberproducent Lanxess met een softwaretooltje om brandstof te besparen.

Samen met de Technische Universiteit van München ontwikkelde de producent een app, waarmee een automobilist kan berekenen hoeveel euro's hij kan besparen door andere, 'groenere' banden te laten plaatsen.

De gebruiker krijgt een antwoord op drie essentiële vragen: hoeveel euro bespaar ik met banden van een betere kwaliteit?; na hoeveel maanden is deze investering terugbetaald?; en met hoeveel kilo wordt de CO2 uitstoot verminderd?

Om het persoonlijk voordeel te berekenen moet slechts volgende informatie worden ingegeven: het jaarlijks aantal gereden kilometer, de brandstofprijs en het verbruik.

De mogelijke besparing wordt aangegeven in functie van de bandencategorie. Nog meer besparingen berekenen kan door de rijstijl aan te passen, of gewicht overboord te zetten.

Naast de brandstoftool bevat de app achtergrondinformatie over het nieuwe EU-bandenlabel, ‘groene banden’, en een aantal extra functies zoals een serviceherinnering (geef een herinnering in voor een bandenwissel of een onderhoud) en een parkeertijdalarm (vermijd parkeerboetes).


ACHTERGROND
De app is beschikbaar voor smartphones, tablets en internet.
Gratis te downloaden op www.app.groene-mobiliteit.be