• 20/09/2012
  • |     BB

Nieuw EU-label voor autobanden vanaf november 2012

Vanaf november 2012 moeten alle nieuwe banden die in Europa worden verkocht een label dragen. Wat levert u dat op? Met rekenvoorbeeld.

Trefwoorden: #autoband, #eu label, #lanxess

Lees verder

Nieuws

( Foto: Lanxess )

ENGINEERINGNET -- De vraag naar zeer performante banden neemt toe, stelt rubberproducent Lanxess vast. Volgens berekeningen zal tegen 2015 het percentage banden van hoge kwaliteit vermoedelijk met meer dan 70 procent stijgen.

Veiligheid is alvast de belangrijkste reden: een auto met banden van categorie A heeft bij een snelheid van 80 km/u een ongeveer 20 meter kortere remafstand dan een auto met banden van categorie F.

Met het nieuwe EU-bandenlabel krijgen de kopers voor het eerst de mogelijkheid om zuinige producten te onderscheiden van producten die meer milieubelastend zijn. En om de aankoopprijs af te wegen tegen de besparingen.

Het label moet de consument informatie verstrekken over de brandstofefficiëntie (verbruik), de grip op een nat wegdek (veiligheid) en de geluidsemissie (rolgeluid). Banden van categorie A hebben een ongeveer 40 procent lagere rolweerstand dan die van categorie F.

Het verschil tussen gewone en groene banden zit hem juist in de rolweerstand van de banden. Een vijfde van de kracht van de motor wordt gebruikt namelijk om die weerstand te overwinnen. ‘Groene banden’ hebben een veel lagere rolweerstand dan traditionele banden.

Het volgende eenvoudige voorbeeld toont aan hoeveel deze eigenschap chauffeurs kan opbrengen: een set ‘groene banden’ kan ongeveer 80 tot 200 euro meer kosten dan traditionele banden. Bij een brandstofverbruik van 6 liter per 100 kilometer bespaart u met ‘groene banden’ tot 0,5 liter per 100 kilometer. Wanneer u gemiddeld 15.000 kilometer per jaar aflegt en de brandstof 1,60 euro per liter kost, wint u de hogere aankoopprijs al gemiddeld binnen twee jaar terug.

Lanxess heeft samen met de Technische Universiteit van Munchen overigens een handige tool ontwikkeld waarmee u als chauffeur zelf heel gemakkelijk de voordelen van ‘Groene banden’ kunt berekenen. Beschikbaar voor smartphones, tablets en pc.


NUTTIGE LINK:
'Lanxess-app berekent brandstofbesparing door groene banden'