• 17/09/2012
  • |     BB

UCB opent eerste biotechnologische pilootfabriek in Eigenbrakel

CEO Roch Doliveux: "Dit soort medicatie vertegenwoordigt al meer dan de helft van wat UCB momenteel in de O&O-pipeline heeft zitten."

Trefwoorden: #biotech, #biotechnologie, #Doliveux, #eigenbrakel, #immuunsysteem, #ucb

Lees verder

research

( Foto: UCB, Roch Doliveux )

ENGINEERINGNET -- Het Belgische farmabedrijf UCB heeft zijn eerste biotechnologische pilootfabriek op de site van het bedrijf in Eigenbrakel officieel ingewijd.

UCB gelooft naar eigen zeggen 'sterk in de opmars van geneesmiddelen van biologische origine', en investeerde meer dan 65 miljoen euro in de plant, met de hulp van het Waals Gewest.

De pilot is het sluitstuk van een fiks O&O-traject, dat uiteindelijk uitmondde in deze eerste productiefaciliteit voor therapeutische proteïnen op basis van celcultuur.

Het onderzoek werd grotendeels intern gevoerd, 'met de hulp van enkele (niet nader genoemde) externe partners'.

CEO Roch Doliveux, in dat verband: “Wereldwijd is vandaag is al 33 procent van de geneesmiddelen voor menselijk gebruik van biotechnologische origine. Dit soort medicatie vertegenwoordigt zelfs al meer dan de helft van wat UCB momenteel in de O&O-pipeline heeft zitten."

"Met deze eerste biotechnologische pilootfabriek zullen we sneller klinische studies kunnen opstarten naar nieuwe op anti-lichaamgebaseerde geneesmiddelen die een oplossing bieden voor medische behoeftes die vooralsnog onbeantwoord bleven.”

De fabriek heeft een oppervlakte van 5.100 m² waarvan 800 m² laboratoria. Ze telt ook vier fermentatiereactoren met een totale capaciteit van 3.200 liter. De plant zal bevolkt worden door 100 medewerkers, waarvan de meesten een opleidingsprogramma op hoog niveau afwerkten.

De pilot ondergaat op dit ogenblik een validatiefase, die wordt uitgevoerd naast deze van de wettelijke instanties, en zal naar verwachting operationeel zijn in de loop van 2013.


ACHTERGROND
UCB is een Belgische biofarmaceutische onderneming die zich toelegt op onderzoek en ontwikkeling van geneesmiddelen voor mensen met ernstige ziektes van het immuunsysteem of het centrale zenuwstelsel. Met meer dan 8500 medewerkers in meer dan 40 landen haalde het bedrijf in 2011 een omzet van 3,2 miljard euro.
Volgens de jaarlijkse classificatie van de Europese Commissie was UCB in 2011 de grootste Belgische investeerder in onderzoek en ontwikkeling over alle sectoren heen.