• 20/09/2012
  • |     BB

'Nauwelijks 1% van de ingenieurs zoekt actief naar nieuwe job'

'Nauwelijks 1% van alle ingenieurs zoekt actief naar een nieuwe job'. Dat concludeert een Nederlands selectiebureau uit een eigen onderzoek. Wel zoekt een grote groep latent, liefst 58%.

Trefwoorden: #asml, #ijn Berden, #ingenieur, #jobs, #randstad, #yacht

Lees verder

HR

( Foto: Petrofac )

ENGINEERINGNET -- “Het is opmerkelijk dat er op dit moment zo weinig ingenieurs actief op zoek zijn naar een nieuwe technische uitdaging, terwijl er mogelijkheden te over zijn. De oorzaak hiervoor valt niet zomaar te duiden."

"De effecten van de economische crisis en de onzekerheid die dit met zich meebrengt hebben ongetwijfeld invloed hierop”, aldus Stijn Berden, competence director Techniek bij het Nederlandse selectiebureau Yacht, een onderdeel van Randstad.

De vraag naar hoogopgeleide technici blijft groot in Nederland. In het derde kwartaal van 2012 was deze volgens Yacht in Nederland maar liefst 16% hoger dan in hetzelfde kwartaal van 2011. De perspectieven voor technici zijn daarmee nog altijd zeer gunstig.

Voor werkgevers die op zoek zijn naar technisch talent is de honkvastheid van ingenieurs hoe dan ook een lastige noot om te kraken.

Berden: “De vraag naar hoogopgeleide technici is groot, maar de vijver is klein en er is weinig beweging. Wel zoekt een grote groep ingenieurs latent, maar liefst 58%."

"Werkgevers die hen willen verleiden om bij hen in dienst te komen, kunnen we twee adviezen geven. Werf vanuit de technische inhoud van de functie en biedt vakinhoudelijke carrièreperspectieven en ontwikkelingsmogelijkheden. Ingenieurs willen vooral bezig zijn met hun vak en met techniek."

"Tweede advies: zet niet puur in op carrièreperspectieven of leidinggevende ontwikkeling. Technici zijn daarin doorgaans minder geïnteresseerd. Geef de ingenieur de erkenning en waardering voor hun technisch kunnen, dat werkt vele malen beter.”

Doordat de aanwas van jonge ingenieurs onvoldoende is in Nederland (maar evengoed in België) en goede technici veelal blijven zitten op hun stek, zijn steeds meer bedrijven genoodzaakt technisch talent uit het buitenland te halen.

Berden: “Ongekend grote uitdagingen liggen op dit moment in de regio Eindhoven, waar ASML de komende jaren duizenden technici nodig heeft. Dit vraagt om een andere benadering - een mondiale aanpak - om ASML, zijn toeleveranciers en de Brainport regio te voorzien van de juiste mensen.


ACHTERGROND
Yacht monitort continu de technische arbeidsmarkt voor ervaren, hoger opgeleide professionals. Vanaf 2007 worden elk kwartaal, de Nielsen Media Statistieken, arbeidsmarktgedrag onderzoeken en de Monsterboard Employment Index door Yacht bewerkt, geanalyseerd en uiteindelijk gepubliceerd. Daarnaast maakt Yacht gebruik van de Beroepen en Arbeidsmarkt Survey. Dit is een continu online onderzoek onder de Nederlandse beroepsbevolking van 15 jaar t/m 65 jaar. Het onderzoek wordt uitgevoerd in opdracht van Randstad, Tempo –Team en Yacht. Doel van het onderzoek is om inzicht te krijgen in het gedrag van de beroepsbevolking als het gaat om de verschillende aspecten van werk. Jaarlijks nemen ongeveer 10.000 mensen deel aan het onderzoek.


Bent u op zoek naar een nieuwe job? Of bent u er wel voor de vinden als de juiste jobaanbieding zich aanbiedt? Raadpleeg de Top Jobs in onze Engineeringnet Jobbank