• 20/09/2012

Forse groei in 2011 bij sommige hernieuwbare energietechnieken

Detailrapportage over hernieuwbare energie in 2011 bevat meer informatie over subsidies voor hernieuwbare energie; nieuw is een paragraaf over werkgelegenheid.

Trefwoorden: #cbs, #detailrapportage, #hernieuwbare energie

Lees verder

Techniek

ENGINEERINGNET.NL -- Het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) heeft 23 augustus de detailrapportage gepubliceerd over hernieuwbare energie in 2011. Het rapport bevat een schat aan gegevens over de markt voor hernieuwbare energie.

De hoofdconclusie was al bekend, namelijk dat de bijdrage van hernieuwbare energie is gestegen van 3,7% in 2010 naar 4,3% in 2011. Dit komt voor een deel door het afnemen van het energiegebruik, maar ook de productie van hernieuwbare energie is gestegen van 86,4 PJ naar 92,6 PJ.

De grootste groei van de productie van hernieuwbare energie is te vinden bij zonnestroom, waar de totale productie 50% gegroeid is. Ook bij andere bronnen vinden we een forse groei, zoals bij bodemenergie (16%) en bij afvalverbranding (20%).

Biomassa blijft nog de grootste bijdrage leveren. Opvallend is ook dat warmte uit hernieuwbare bronnen 40% bijdraagt aan het totaal, waaruit het belang van duurzame warmte blijkt.

Ook staan er, per techniek, veel uitgesplitste tabellen over het aantal bijgeplaatste installaties, het vermogen en de totale energieproductie.

Vergeleken met de vorige editie is er meer informatie over subsidies voor hernieuwbare energie. Nieuw is een paragraaf over werkgelegenheid gerelateerd aan de productie van hernieuwbare energie en de productie van systemen voor opwekking van hernieuwbare energie.

Het rapport is hier te downloaden.


(KV) (foto Wikipedia)