• 20/09/2012
  • |     BB

Vierde Induss-waterinstallatie bedient Oostendse chemiecluster

Nauwelijks twee jaar na zijn oprichting, start watermaatschappij Induss zijn vierde productiesite op. Eerste klant Proviron: "Induss maakt onze vaste kosten voor proceswater variabel'.

Trefwoorden: #induss, #proviron, #water

Lees verder

Techniek

( Foto: Induss )

ENGINEERINGNET.BE -- De industriële waterspecialist Induss laat weten dat zijn vierde waterinstallatie voor de industrie operationeel is.

De gloednieuwe proceswaterinstallatie in Plassendaele bedient de chemiecluster in Oostende en komt er na plants voor de chemiesites in Antwerpen (Induss I) en in Gent (Induss II en III). Oostende wordt dus de 3de haven in België waar de leverancier van industriewater actief is.

De installatie Induss IV zal als eerste klant biodieselproducent Proviron van gedemineraliseerd water voorzien. Dat bedrijf biedt naar eigen zeggen 'wereldwijd duurzame oplossingen aan voor uitdagingen van nichemarkten en doet dat met chemicaliën waarin de onderneming zoveel mogelijk geïntegreerd is'.

In dat kader pasten de lasten van het in eigen beheer houden van de waterinstallaties naar verluidt niet meer. Water is wel essentieel voor Proviron, maar geen core-business, is het uitgangspunt.

Induss in een persmededeling daarover: 'Zuiveringsprocessen worden steeds complexer. In eigen huis produceren vergen hoge investeringen in hoogtechnologische installaties en vakkundige technische mensen.'

'Door deze tak uit te besteden aan Induss is Proviron verlost van de kapitaalinvestering, de financiering, de bouw van de zuiveringsinstallatie en het onderhoud ervan m.a.w. vaste kosten worden variabel en nog belangrijker, het geeft Proviron zuurstof om zich te focussen op hun core-business.'

Gedelegeerd bestuurder Wim Michiels: "Met Induss hebben we een strategische partner voor onze waterhuishouding; een partner die handelt vanuit een langetermijnvisie. In continue overleg met Proviron is Induss tot een op maat gemaakte totaal oplossing gekomen die verder reikt dan het puur technisch verhaal."


ACHTERGROND
Induss werd opgericht in juni 2010 als dochter van water.link. De opdracht van Induss is een gerichte, duurzame en economisch verantwoorde invulling te geven aan de vraagstukken van de industrie m.b.t. de waterbalans (of waterhuishouding).

NUTTIGE LINKS
Nieuwe centrale levert het zeer zuivere demiwater aan Antwerpse haven
Guy De Graeve: 'Restwarmte uit processen, energie die voor het rapen ligt...
Proviron converteert restwarmte uit productie naar stroom