• 24/09/2012
  • |     BB

Wat zegt het Elia-afschakelplan precies – de officiële 'fact sheet'

Wat stelt Elia precies voor in zijn afschakelplan? Wij serveren u de officiële tekst, met als illustratie de afschakeling als gevolg van een 'plotse gebeurtenis' op 4 november 2006.

Trefwoorden: #afschakelplan, #elektriciteit, #elia

Lees verder

Techniek

( Foto: Engineeringnet )

ENGINEERINGNET.BE – Elia lanceerde tijdens een persconferentie een voorstel van afschakelplan. Wat volgt is (een deel van) de tekst van het door Elia aan de pers overhandigde document.

"In geval van aangetoonde schaarste kunnen de overheden beslissen om actieve maatregelen te nemen en te implementeren om de vraag te beperken, die vervolgens door de TNB (redactie: TNB staat voor TransmissieNetBeheerder, Elia dus) worden uitgevoerd:

- sensibilisatiecampagne bij de burgers en de bedrijven d.m.v. de media (radio, televisie, internet, enz.): de maatregelen gaan van eenvoudige handelingen die te allen tijde kunnen worden toegepast en die bovendien de energierekening kunnen verlagen (apparaten in waakstand uitschakelen, lichten uitdoen in vertrekken waar niemand is, de temperatuur met 1° verlagen enz.): gaande van het uitstellen van stroomverbruik tot buiten de piekperiodes (op andere tijdstippen strijken, de oven of de wasmachine gebruiken , enz.) tot maatregelen om elektriciteit te vervangen;

- verbod om op de verbruikspiek voor bepaalde doeleinden elektriciteit te gebruiken: voor bedrijven en instellingen (tijdelijk stilleggen van de klimaatregeling, de koeling, de openbare verlichting enz.) en voor particulieren (elektrische verwarming, huishoudapparaten, enz.)

Selectieve afschakeling
Indien zich toch een onevenwicht tussen productie en evenwicht voordoet nadat al deze middelen zijn ingezet, dan moet Elia het selectief afschakelplan activeren.

Door gedurende een zo kort mogelijke tijd de elektriciteitsbevoorrading van een aantal gebruikers te onderbreken kan zo snel mogelijk een evenwichtssituatie op het net hersteld worden (uiterste maatregel om een instorting van het net te voorkomen).

Deze afschakeling kan worden uitgevoerd in blokken van 500MW geografisch gespreid over heel België, binnen 5 zones die ieder 100MW vertegenwoordigen: het noordwesten, het centrum, het noordoosten, het zuidwesten en het zuidoosten. Ze wordt aangestuurd vanuit de hoogspanningsstations van het Elia-net.

Wettelijke voorschriften bepalen welke klanten als eerste kunnen worden afgeschakeld (landelijke gebieden) en welke klanten prioritair bevoorraad moeten worden (Seveso-bedrijven, militaire gebieden, luchthavens enz.).

In geval van een plotse storing, zoals een frequentiedaling (cf. het incident van 4 november 2006), verloopt de afschakeling automatisch d.m.v. frequentierelais in de hoogspanningsstations.

Naargelang van de behoeften en van de frequentieschommeling kunnen tot 6 blokken van 500 MW geactiveerd worden (hetzij 3000 MW in totaal). In geval van schaarste wordt de afschakeling preventief uitgevoerd op de piek in overeenstemming met het te dekken tekort.

Indien dergelijke situaties herhaaldelijk voorkomen, is het ook mogelijk om blokken beurtelings af te schakelen (‘beurtelingse afschakelingen’), zodat niet altijd dezelfde verbruikers zonder stroom vallen.

Mochten dergelijke maatregelen daadwerkelijk worden toegepast, dan zou Elia genoodzaakt zijn om veel verder te gaan om in overleg met de betrokken overheden, de marktspelers en de distributienetbeheerders en heel de gemeenschap het afschakelingsplan uit te voeren en de betrokken partijen te informeren.

Voorbeeld van afschakeling als gevolg van een plotse gebeurtenis:
4 november 2006

Op 4 november 2006 werd vroeger dan verwacht een lijn boven een waterloop buiten dienst gesteld om een schip vanuit een scheepswerf door te laten, waardoor een overbelasting plaatsvond en hoogspanningslijnen van het Duitse net één na één uitvielen.

Het synchrone Europese net viel daarop uiteen in drie zones waarin zich een bruusk onevenwicht tussen elektriciteitsproductie en –consumptie voordeed.

Het westelijke deel, waaronder de Benelux, een deel van Duitsland, Frankrijk, Zwitserland, Italië, Spanje en Portugal, werd geconfronteerd met een belangrijk productietekort, doordat het verbruik veel groter was dan de productie die binnen dit deel van het Europees net aanwezig was.

In het Belgische net werden tweeërlei maatregelen getroffen:
- snel startende productie-eenheden werden onmiddellijk opgestart om bijkomende energie te genereren;
- ongeveer 800MW (hetzij ongeveer 10% van de belasting die op dat ogenblik ongeveer 8000MW bedroeg) werd onderbroken, hoofdzakelijk bij industriële klanten en bij residentiële klanten in landelijke gebieden.

"Het Elia-net heeft dus bewezen dat het adequaat op deze situatie van grootschalige storing kon reageren en de normale toestand zeer snel kon herstellen binnen het uur na de oorspronkelijke panne in het Duitse net", aldus Elia in het document.