• 24/09/2012

Nobelprijswinnaar opent bedrijfsverzamelgebouw Catalyst

Nieuw pand moet technostarters ideale werkplek bieden om creatieve ideeën om te zetten in waardevolle technologische producten.

Trefwoorden: #bedrijfsverzamelgebouw, #catalyst, #opening, #TU/e

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.NL -- Het bedrijfsverzamelgebouw Catalyst op de campus van de TU/e is 30 augustus officieel geopend door Gerard ’t Hooft, Nobelprijswinnaar natuurkunde in 1999. Het nieuwe pand moet technostarters de ideale werkplek bieden om hun creatieve ideeën om te zetten in waardevolle technologische producten voor de wereldmarkt.

Catalyst is in april officieus al van start gegaan. Elf huurders hebben het gebouw inmiddels betrokken. Acht van deze zogeheten technostarters gaven tijdens de opening een razendsnelle voordracht van één minuut. De jonge ondernemers vertelden in sneltreinvaart heel helder over hun plannen en verwachtingen. Op zich al een knappe prestatie, gezien de complexe aard van hun projecten die zich uitstrekt over disciplines in de natuurkunde, werktuigbouwkunde en het biomedische en biochemische vlak.

Ir. Theo Stevens, directeur Brainport Development: “Dit gebouw is uniek in Nederland en de grensstreken. We gaan daarom proberen om in toenemende mate partijen van buiten de regio met hun technologische ontwikkelingen hier naartoe te halen. Onze prognose is dat we nog dit jaar een bezettingsgraad halen tussen de dertig en veertig procent. Dat zal komende vier à vijf jaar oplopen tot vijfentachtig procent.”

Het optimisme van Stevens is voor een deel gebaseerd op de exploitatie van Bèta, eenzelfde soort bedrijfsverzamelgebouw op de High Tech Campus in Eindhoven. Drie jaar na de start kwam de bezettingsgraad van dit pand uit boven de negentig procent.

Ook Arno Peels, bestuursvoorzitter TU/e, toonde zich optimistisch bij de opening. “Catalyst is een uniek concept. Een kraamkamer voor technostarters, op het grensvlak van de universiteit en de maatschappij. Het is het bewijs dat het TU/e Science Park een wezenlijk onderdeel vormt van het bredere ecosysteem van Brainport Regio Eindhoven. Catalyst is een nieuw juweeltje van de uitstekende samenwerking binnen de triple helix: bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheid.”


(KV) (foto Brainport Development: Theo Stevens)