• 24/09/2012

Iran rolt eigen internet uit en blokkeert Google

Iraanse overheidskantoren en agentschappen worden aangesloten op een “nationaal informatienetwerk”. Tegelijk wordt de toegang tot Google geblokkeerd.

Trefwoorden: #google, #iran

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET -- Het lijkt er op dat Iran toch doorgaat met het plan om een eigen nationaal internet op te zetten, meldt Reuters.

Een viceminister heeft aangekondigd dat het nationale netwerk de cyberbeveiliging moet verbeteren. De volgende stap is dat ook alle burgers worden aangesloten.

Tegelijk meldde de Iraanse staatstelevisie afgelopen zondag dat de zoekmachine en e-maildienst van Google “binnen enkele uren” zou geblokkeerd worden. Al is het niet duidelijk of beide acties met elkaar te maken hebben.

Het afgelopen jaren doken al berichten op dat Iran een eigen ‘schoon internet’ wil uitrollen, maar dat nieuws werd nadien steevast ontkend door de Iraanse overheid. Al blijven er sindsdien berichten over het project opduiken.

Destijds werd gezegd dat het nationaal internet klaar moest zijn tegen maart 2013, nadien zou het gewone internet worden afgesloten.

Iran heeft een reputatie als het aankomt op internetcensuur. Het afgelopen jaar werd het internet al enkele keren afgesloten. De laatste keer werd al het geëncrypteerde verkeer naar buitenlandse sites tegengehouden.

Al zijn niet alle Iraniêrs op dat moment afgesloten. Zo gebruiken vele internetters een VPN (virtual private network) om blokkeringen te omzeilen. (bron: ZDNet, Pieterjan Van Leemputten)