• 26/09/2012
  • |     BB

7.091 nieuwe technologiestudenten: streefdoel nipt gehaald!

Het is dan toch gelukt, zij het met de hakken over de sloot: er zijn dit méér technologiestudenten dan in 2011: 7.091 vergeleken met 6.905. Dat bevestigt wél de verhoopte trendbreuk.

Trefwoorden: #agoria, #kris peeters, #student

Lees verder

opleidingen

( Foto: Agoria )

ENGINEERINGNET.BE -- De euforie was aanvankelijk groot, maar bleek dus vooral te danken aan een samenloop van omstandigheden: in de eerste week waren er meteen 36% méér inschrijvingen van generatiestudenten voor de richtingen techniek en ICT dan in 2011.

De technologiewereld reageerde verheugd, Vlaams minister-president Kris Peeters hoopte zelfs op een nog grotere toename, en de universiteiten en hogescholen lieten weten dat andere richtingen onder druk kwamen te staan.

Maar gaandeweg nam de technologiebarometer van Agoria gas terug: vorige week bijvoorbeeld stond de teller amper in de groene zone, en zag het niet naar uit dat het streefdoel van 'méér inschrijvingen' dan in 2011 zou worden gehaald.

Het is dus toch gelukt, zij met de hakken over de sloot. Technologiefederatie Agoria laat het niet aan zijn hart komen en ziet in de stijging van 2,7% een 'bevestiging van de stijgende tendens'.

In 2011 steeg het aantal inschrijvingen met 9%, en werd gehoopt op een trendbreuk, na jaren en jaren van dalende interesse van generatiestudenten in al wat met techniek en technologie te maken had. Die trendbreuk is er dus gekomen, en dat op zich is inderdaad goed nieuws.

Maar toch, 'eigenlijk moet het aantal technologiestudenten minstens de kaap van 7.500 overschrijden om de vraag van de arbeidsmarkt te volgen', stelt Agoria zelf in een persbericht. Er is dus nog werk aan de winkel.


ACHTERGROND
Tijdens de voorbije decennia daalde het aantal technologiestudenten aan het hoger onderwijs steevast. De daling lijkt nu gestopt. In 2010 schreven 6.343 technologiestudenten zich in, vorig jaar waren dat er al 6.905. Dit jaar is met : 7.091 de kaap van 7.000 overschreden.
Vooral de richting burgerlijk ingenieur bevestigt de stijgende populariteit: na een forse stijging van het aantal studenten vorig jaar (+15%), tekent deze richting dit jaar nog een stijging op van 2,6 procent.