• 26/09/2012
  • |     BB

Huntsman verhuist chemische pilot van Amerika naar Rotterdam

Chemieproducent Huntsman verhuist installatie voor het testen van milieuvriendelijkere katalysatoren van Amerika naar innovatiecentum Plant One in Rotterdam.

Trefwoorden: #huntsman, #ispt, #plant one, #tno

Lees verder

research

( Foto: Huntsman )

ENGINEERINGNET -- Huntsman gaat een pilootinstallatie voor het evalueren van nieuwe technologie verhuizen van Amerika naar het Plant One-innovatiecentrum in Rotterdam.

Met de installatie is naar verluidt een 'miljoeneninvestering' gemoeid. Omdat de high-tech faciliteit Plant One de definitieve bestemming is, wordt de investering mee gedragen door Havenbedrijf Rotterdam, TNO en ISPT (Institute for Sustainable Process Technology).

European Operations Director Max van der Meer: “Deze ontwikkeling leidt tot het schoner en energiezuiniger produceren van chemicaliën in Rotterdam en de installatie zal ingezet worden om snel effectieve tests te kunnen uitvoeren voor meerdere eindgebruikers."

"Plant One is een logische keuze omdat het innovatiecentrum gevestigd is naast Huntsman Holland in de Botlek en alle faciliteiten heeft om veilig en uitvoerig te testen. Door het gebruik van andere katalysatoren kan het gebruik van zuren als homogene katalysatoren gereduceerd worden."

"Dit kan de energie behoefte in de chemieketen in Nederland al met 130 TJ verminderen. Wereldwijd zijn die cijfers helemaal aanzienlijk.”

Met deze installatie wordt een mogelijkheid gecreëerd om innovaties op industriële schaal te testen, zodanig dat ze ook snel toegepast kunnen worden in de praktijk. Daarnaast is deze pilotinstallatie zeer geschikt voor het uitvoeren van testen voor bijvoorbeeld chemical looping en procesintegratie.

In 2011 had Huntsman ongeveer 12000 werknemers en 11 miljard dollar inkomsten


FOTO
Ondertekening contract door Plant One Directeur Karin Husmann en European Operations Director van Huntsman, Max van der Meer)

ACHTERGROND
Plant One B.V. is een high-tech faciliteit in de Rotterdamse haven waar externe bedrijven procesinnovaties op pilootschaal kunnen testen en demonstreren. De locatie, met een oppervlakte van 10.000 m², is volledig uitgerust met benodigde voorzieningen, zoals een laboratorium, diverse utilities en ondersteunende diensten. De ruimtes worden afgenomen in kavels van 500 - 1000 m en kunnen naar wens worden aangepast en ingericht. Dit betekent voor onze klanten een lager investeringsrisico. Plant One richt zich op bedrijven die snel aan de slag willen. De uitzonderlijke koepelvergunning maakt dit mogelijk door besparing op wachttijden voor milieuvergunningen.