• 27/09/2012

Belgisch-Amerikaanse samenwerking leidt tot schilderbare batterijen (+video)

Schilderbare batterijen leiden tot nieuwe elektronische toestellen, en huizen die ermee worden geverfd, om vervolgens te worden op- en herlaad door zonnepanelen.

Trefwoorden: #lithiumbatterijen, #rice, #schilderbare, #ucl

Lees verder

research

ENGINEERINGNET.BE -- Onderzoekers van Rice University (USA) en UCL (Université Catholique de Louvain, België) zijn erin geslaagd schilderbare lithiumbatterijen te maken.

De gangbare, cilindrische en balkvormige lithiumbatterijen zijn relatief groot, en hun autonomie is beperkt. Dit vormt een belangrijke belemmering voor ontwerpers van telefoons, laptops,...

De onderzoekers maakten de componenten van de vijf lagen waaruit de lithiumbatterijen bestaan, vloeibaar; en daarmee konden ze batterijen schilderen, met de hand.

De capaciteit van de geschilderde batterijen bleek opmerkelijk consistent, met een afwijking van maximaal 10 % van waarnaar was gestreefd. Ook werden de beschilderde batterijen onderworpen aan 60 laad-ontlaadcycli, met slechts een zeer lage capaciteitsdaling.

De nieuwe, schilderbare batterijen zouden het mogelijk maken nieuwe elektronische toestellen te maken, waarin zich geen ruimte meer bevindt om de batterijen te plaatsen.

Ook zou het mogelijk worden dat huizen ermee worden geschilderd, en dan worden opgeladen en constant herladen door fotovoltaïsche panelen.


(KV)

Foto (Jeff Fitlow): keramische tegels gecoat met batterijverf, en daarop LED

Video: