• 28/09/2012

MIT: Bacteriën minder egoïstisch dan gedacht

Dr. ir. Otto Cordero ontdekt dat binnen één populatie bacteriën een aantal individuen antibiotica produceert, terwijl de rest van de populatie dat niet doet maar er wel resistent voor is.

Trefwoorden: #antibiotica, #cordero, #vibrio

Lees verder

research

ENGINEERINGNET -- Sommige bacteriën blijken minder zelfzuchtig dan tot nu toe werd gedacht.

Aan het Amerikaanse Massachusetts Institute of Technology (MIT) ontdekte de Nederlandse onderzoeker dr. ir. Otto Cordero Sanchez namelijk dat binnen één populatie bacteriën – een groep soortgelijke bacteriën op een bepaalde plek – een aantal individuen antibiotica produceert, terwijl de rest van de populatie dat niet doet maar er wel resistent voor is.

Met de antibiotica kunnen andere populaties bacteriën gedood worden. Een deel van de populatie profiteert dus van een paar individuen. Zelfs deze primitieve levensvorm blijkt dus een vorm van sociale organisatie te hebben, terwijl voorheen werd gedacht dat bacteriën alleen overleefden door zelfzuchtig te zijn.

Otto Cordero, eerste auteur van het Science-artikel, gelooft dat de paar antibioticumproducenten de massa beschermen tegen concurrenten of om naburige populaties kunnen aanvallen: de groep profiteert.

Kortom, er is een taakverdeling door middel van sociale rollen; en doordat de taken binnen de groep verdeeld zijn, hoeven ze niet met elkaar in competitie en kunnen ze als groep beter overleven.

Het onderzoek verklaart ook waarom zoveel genen zo grillig verdeeld zijn over de genomen van nauw verwante microben. Het lijkt erop dat tenminste enkele van die genen verantwoordelijk zijn voor het scheppen van hechte sociale eenheden van de, in geval van dit onderzoek mariene, bacteriën.

Deze ontdekte antibiotica kunnen mogelijk helpen bij de strijd tegen bacteriële ziekteverwekkers bij de mens. Deze ziekteverwekkers ontwikkelen in rap tempo resistentie tegen de paar antibiotica die in gebruik zijn.


(KV)

foto James M. Long, MIT: links professor Martin Polz; rechts postdoctoraal onderzoeker Otto Cordero. Ze bekijken een petriplaat met mariene Vibrio bacteriën.