• 01/10/2012
  • |     BB

Zes procent meer ICT-studenten in hoger onderwijs

Deze week hebben 2.796 generatiestudenten voor ICT gekozen. Dat is 6% meer dan vorig academiejaar. In de volledige Belgische economie zijn er 9.300 openstaande vacatures...

Trefwoorden: #agoria, #Bologna, #corluy, #Toegepaste Informatica

Lees verder

opleidingen

( Foto: Universiteit Siegen )

ENGINEERINGNET.BE -- Net geen 2.800 generatiestudenten schreven zich in september 2012 in aan één van de vijf universiteiten en 16 hogescholen met ICT-richtingen in het Nederlandstalig onderwijs. Het gaat om 341 academische bachelors en 2.455 professionele bachelors.

“Het hoogste aantal inschrijvingen van de voorbije tien jaar,” zegt Baudouin Corlùy, directeur van de ICT-sector van technologiefederatie Agoria. “Het vorige hoogtepunt werd bereikt in 2000 met iets meer dan 3.000 inschrijvingen. Daarna viel het aantal inschrijvingen van generatiestudenten fors terug tot in 2005 met nog maar 2.118 inschrijvingen.”

De grootste stijging is er bij de professionele bachelors Toegepaste Informatica (+12%) en ook de richtingen Grafische & Digitale Media (+49%) en de Academische Bachelor Informatica (+11%).

Corlùy ziet drie redenen voor de hernieuwde populariteit: “Sinds de Bolognahervorming gaat het terug de goede richting uit. Zo verhoogde het aantal ICT-vakken en -richtingen."

"Bijvoorbeeld handelsingenieur in de beleidsinformatica is een richting waarvoor men zich reeds vanaf het eerste jaar kan inschrijven, vroeger was dat pas vanaf het derde studiejaar.” En er is uiteraard ook het succes van de smartphones en tablets.

Het blijft de spreekwoordelijke druppel op de hete plaat. Corlùy: “In de volledige Belgische economie zijn er 9.300 openstaande vacatures.

Van 12 tot 23 november 2012 gaan in het kader van de Agoria CEO-toer, alvast tientallen CEO’s van ICT-bedrijven weer de baan op om jongeren in het middelbaar onderwijs te informeren over de ICT-arbeidsmarkt.


DE CIJFERS