• 03/10/2012

Installeert België 80% slimme meters tegen 2020?

Een goede vraag. Aan Europa werd begin september 2012 meegedeeld dat België er niet klaar voor is. Elk van de drie gewesten heeft zijn visie en projecten rond slimme meters. Een overzicht.

Trefwoorden: #agoria, #eandis, #europese commissie, #infrax

Lees verder

Nieuws

( Foto: Newport, voorbeeld van een slimme meter )

ENGINEERINGNET.BE -- De Europese richtlijn 2009/72 EG bepaalt dat België zijn conclusies over het al dan niet invoeren van de slimme meter vóór 3 september 2012 aan de Europese Commissie moest overmaken. Die conclusies zijn effectief overgemaakt, en ze zijn negatief: de voorwaarden zijn niet vervuld.

De officiële conclusie luidt als volgt: “De verkregen resultaten geven aan dat de voorwaarden met het oog op de invoering, in België, van slimme metersystemen naar rato van 80% in 2020 niet zijn vervuld. De Europese Richtlijnen voorzien namelijk in de onderwerping van de invoering van deze systemen aan een positieve evaluatie van de economische gevolgen voor zowel de markt in haar geheel als de individuele consument.”

Opmerkelijk: elk van de drie gewesten heeft - telkens uitsluitend voor eigen grondgebied maatregelen en plannen gelanceerd rond slimme gas- en elektriciteitsmeters.

Vlaams Gewest
Het Vlaams Gewest gaat na de afronding van de eerste fase van het proefproject rond slimme meters (redactie: de ‘Proof of Concept-test van Eandis en Infrax in 2010) verder met de uitvoering van een pilootproject, namelijk een test op een grotere schaal.

Deze test bestaat uit de opstelling van 40.000 slimme meters in verschillende gebieden verspreid over heel Vlaanderen. Dit pilootproject is echter niet beperkt tot een technische en logistieke test. Naast de interne processen van de netbeheerders moeten ook de marktprocessen worden herbekeken. Deze tweede fase van het proefproject moet ook bijkomende inzichten in de kosten en baten van de slimme meter opleveren.

Daarnaast wordt gewerkt aan het slimmer maken van de netten: zo werden er onder meer 'indicatoren' bepaald om de ombouw van het bestaande net naar een slim net te monitoren, en is er een studie klaar waarin onderzocht werd hoe de uitbouw van het net en de inplanting van decentrale elektriciteitsproductie beter op elkaar kunnen worden afgestemd.

Door na te gaan waar er enerzijds nog capaciteit is op het net en wat anderzijds de interessante plekken zijn voor de diverse vormen van hernieuwbare energieopwekking, kunnen de investeringen in de netten en de inplanting van de investeringsprojecten meer doordacht gebeuren.

Ten slotte zullen de netten op bepaalde locaties niet alleen moeten worden uitgebreid en versterkt, maar ook beter benut. Daarom heeft de VREG, in overleg met alle belanghebbenden, een actieplan opgesteld dat op termijn moet leiden tot een betere benutting van de netten. Dit actieplan bevat een aantal principes die het komende jaar verder zullen moeten worden ingevuld.

Waals Gewest
Momenteel lopen er in het Waals Gewest nog verschillende andere projecten en onderzoeken met betrekking tot slimme metersystemen. Zo heeft het Waals Gewest een gesegmenteerd invoeringsscenario over de aan de uitrol van slimme meters voorafgaande acties bestudeerd.

De distributienetoperatoren hebben ook diverse projecten met een technisch-economische doelmatigheid opgezet. Momenteel zijn die onderzoeken nog volop aan de gang en werden er nog geen knopen doorgehakt.

Het thema van de slimme netwerken krijgt bijzonder veel aandacht in het Waals Gewest omdat dit gewest ambitieuze doelstellingen koestert voor wat de opname van gedecentraliseerde groene producties in het netwerk betreft.

Er werd ook een aan duurzame en slimme stroomnetten gewijde reflectiegroep opgericht, die haar conclusies over de prioriteiten voor de ontwikkeling van deze netten begin 2012 overmaakte. In het verlengde van dit strategisch initiatief werd er een oproep tot indiening van onderzoeksprojecten gelanceerd onder de noemer 'Reliable'.

Brussels Hoofdstedelijk Gewest
Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest heeft via de investeringsplannen van het distributienet acties voorzien in verband met de slimme meters. Het doel is het voorbereidingsniveau van de Brusselse distributienetwerkbeheerder te verhogen.

Dat wil men bereiken door een project met proeven 'op ware grootte' met slimme meters, en door bepaalde (industriële en commerciële) gebruikers uit te rusten met vanop afstand uitgelezen meters (belastingsindex of -diagram).

Het stroom- en gasverbruik van de gebruikers die door met dergelijke vanop afstand uitgelezen meters worden uitgerust, zou voor elektriciteit en gas respectievelijk 55% en 35% van het totale verbruik op het distributienet van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest moeten bereiken.

Nationaal
Op nationaal niveau werden nog andere acties gelanceerd, vooral rond de aanpassing van de marktwerking met het oog op de integratie van de slimme meters. Dit project, waarin de 'privacy'-aspecten een grote rol spelen, is volop aan de gang.


(bron: Agoria)

LEES OOK
Eandis van start met tweede proefproject rond slimme meters
Over de zin en onzin van investeren in smart grids - opinie
Smart Grids: wereldwijde federatie kiest Belg als Executive Director
Mag je als consument een (gratis) slimme elektriciteitsmeter weigeren?