• 04/10/2012
  • |     BB

‘Decentrale energie begint met goed plan’ - interview

Het opzetten van een lokaal, duurzaam energiebedrijf begint met een professioneel plan. Dat zegt directeur Bart Budding van het Nederlandse Rebel Energy.

Trefwoorden: #bart budding, #budding, #rebel energy

Lees verder

Nieuws

( Foto: Rebel Energy, Bart Budding )

ENGINEERINGNET -- Er worden steeds meer lokale, duurzame energiebedrijven opgericht om decentraal energie op te wekken en te distribueren. Deze bedrijven hebben eerst kapitaal nodig om te investeren in de opwekking van duurzame energie. Hoe gaat dat in zijn werk? ? Daarover vertelt directeur Bart Budding van Rebel Energy BV op het komende congres ‘Succes met decentrale energie’.

Welke mogelijkheden bestaan er om deze projecten en bedrijven te financieren?
Budding: "‘Banken kijken bij het verlenen van financiering naar twee zaken: wordt er gebruik gemaakt van een bewezen technologie en hebben de aanvragers kennis van zaken? Spectaculaire technieken of een groep van enthousiaste beginners zonder veel verstand van zaken komen niet zo snel voor financiering in aanmerking. De bank vindt dan het risico te groot. Voor coöperaties is er nog veel te winnen."

"Je ziet daar twee groepen, van bevlogen idealisten tot deskundige professionals – als die samenkomen is er al snel succes. Er zijn vele aanvragen voor financiering uiteenlopend van tienduizenden tot miljoenen euro’s. Voor met name kleinere projecten zou er een soort standaard moeten komen. Dat kan transactiekosten richting financiering fors verlagen."

Hoe kun je geld verdienen met decentrale energie?
Budding : "Dat is een lastige vraag. Op dit moment is gewoon fossiel of groene energie bij een groot energiebedrijf vaak nog goedkoper, voor snel, goedkope stroom is decentrale energieopwekking nog niet altijd de beste weg. In de toekomst gaat het met het stijgen van de (fossiele) energieprijzen mogelijk veranderen. Maar daar gaat het bij vele decentrale initiatieven niet om. Vaak vormen andere zaken de drijfveer zoals samen met de buurt iets opzetten, de verdeling van de baten van ondernemerschap, risico’s en kosten, en andere gemeenschappelijke zaken."

Waar moet je op letten bij een decentraal energiebedrijf?
Budding: "Bij de opstart is een aantal zaken erg belangrijk. Zorg voor goede afspraken over de verdeling van het werk en de financiën. Een decentraal energiebedrijf oprichten kost veel tijd en geld. Wees niet bang om professioneel advies te vragen, ook als het geld kost. Het maken van professionele plannen en berekeningen is een vereiste om überhaupt een kans te maken bij de bank. Zeker in een beginfase is het belangrijk om de goede richting in te gaan. Ook helpt het om durf te tonen bij het ondernemen. Wees niet bang om er zelf geld in te steken. Dat verhoogt de kans op succes."


ACHTERGROND
Het congres ‘Succes met decentrale energie’ vindt op donderdag 11 oktober 2012 plaats tijdens de vakbeurs Energie 2012 in de Brabanthallen in ‘s-Hertogenbosch.