• 05/10/2012
  • |     BB

Sluiting E.ON-centrale van Vilvoorde: wat zijn de gevolgen?

E.ON wil begin 2014 zijn gasgestookte centrale van Vilvoorde uit dienst nemen. Dat kan - met de nadruk op 'kan' - nefast zijn voor de bevoorradingszekerheid in België. De cijfers.

Trefwoorden: #doel, #elia, #tihange

Lees verder

ee_art

( Foto: E.ON )

ENGINEERINGNET.BE -- De Duitse energiegroep E.ON laat weten zijn gasgestookte centrale van Vilvoorde begin 2014 te willen sluiten wegens 'economisch niet rendabel'.

Dat gaat alvast lijnrecht in tegen de oproep die de Belgische transmissienetbeheerder Elia in zijn laatste nieuwsbrief lanceert om absoluut te vermijden dat er, naast Tihange 2 en Doel 3, nog meer centrales worden stilgelegd.

Elia baseert zijn oproep op simulaties die het heeft uitgevoerd voor het geval in de winter van 2012-2013 er een onzekerheid in de elektriciteitsbevoorrading zou ontstaan.

Uit deze simulaties blijkt dat - in de hypothese dat Doel 3 en Tihange 2 onbeschikbaar blijven - België op de winterpiek structureel van de invoer uit het buitenland afhankelijk wordt om zijn vraag naar elektriciteit te dekken.

Maar de invoer heeft een limiet: maximaal 3.500MW of het equivalent van 3,5 kerncentrales. Dat is op zich al meer dan enkele jaren geleden, en te danken aan het feit dat Elia heeft geïnvesteerd in een verzwaring van zijn 'connectors' (grensoverschrijdende verbindingen) met andere landen.

In het slechtste scenario dat de onderhoudsshutdown van Doel 4 langer duurt dan gepland (en dus de centrales van Doel 3, Tihange 2 en Doel 4 alle drie tijdens de winter stilliggen), impliceert dit dat de bevoorradingszekerheid onder normale operationele omstandigheden niet in het gedrang komt, stelt Elia. Zoals eerder gemeld gaat de centrale van Doel 4 begin oktober voor zes weken in shutdown voor regulier onderhoud.

Het wordt met niet zoveel woorden verteld, maar de marge is dus klein: 500MW indien de 3 kerncentrales - Doel 3, Doel 4 en Tihange 2, samen 3.000MW - in de winter zouden stilliggen én België het maximum van 3.500MW in het buitenland aankoopt. Is die marge van 500MW in de winter van 2012 opgesoupeerd door een hoger dan verwacht verbruik (bijvoorbeeld extreme koude) of een incident, dan treedt onvermijdelijk een noodplan in werking.

Voor de winter van 2013-2014 is er principieel geen probleem, op voorwaarde dat minimaal de centrale van Doel 4 terug operationeel is. Op dat moment is er – zelfs indien de E.ON-centrale van Vilvoorde begin 2014 sluit - nog steeds een marge van 1.115MW. Vilvoorde is namelijk goed voor 385MW.

In het andere geval, indien de centrales Doel 4 en Vilvoorde niet operationeel zijn, is er in 2014 theoretisch nog amper een marge van 115MW…

Dat klinkt dramatisch, maar moet hoe dan ook gerelativeerd worden: als alles goed gaat, zullen nog voor de winter van 2013 twee Belgische windparken in de Noordzee stroom in het elektriciteitsnet injecteren: 216MW van het Northwind-park in april 2013 en 300MW van het C-Power park op de Thornton-bank in september 2013. Dat brengt de marge in het slechtste geval op 631MW, en in 'normale' omstandigheden op 1.631MW of 1,6 kerncentrale.

De bouw van die parken gaat eerst van start nadat Elia zijn transmissienet (project Stevin) voldoende heeft versterkt. Dit zal naar planning in 2013 en 2014 plaatsvinden. In dat laatste jaar zou ook de bouw van het Norther-windpark op de Bank Zonder Naam - goed voor tussen 258 en 420MW - moeten aanvangen.


ACHTERGROND
Elia heeft voor deze winter twee noodscenario's voorzien. Het eerste noodplan is voor een 'onverwacht incident' dat een belangrijk onevenwicht tussen productie en verbruik zou veroorzaken, wat al eens gebeurd is op 4 november 2006. Dankzij automatismen kan het verbruik in dat geval tijdelijk verminderd worden, waardoor een klein aantal afnemers voor een zeer korte tijd wordt afgeschakeld. Niet uit te sluiten dus, maar een geval van 'heirkracht', waarvoor een noodplan op zijn plaats is.

Het tweede noodplan is voor een structurele 'situatie van schaarste'. Dat is over het algemeen voorspelbaar en doet zich voor wanneer de plaatselijke productie ontoereikend is voor het verbruik; vooral op de dagpiek die zich traditioneel in de winter rond 18u15 situeert, stelt Elia.

Voor dat geval is er een plan dat voorziet in de vrijwillige beperking van het energieverbruik door burgers, over het 'dwingend' of 'contractueel' maar beperkt afschakelen van bedrijven en instellingen tijdens periodes van piekverbruik, tot het verplicht algemeen afschakelen door iedereen, in overleg met de overheid.