• 08/10/2012

Barometer technologische industrie op laagste peil sinds oktober 2009

De conjunctuurbarometer van de technologische industrie in België is in september 2012 fors gedaald. Daardoor bereikt de brutocurve haar laagste peil sedert oktober 2009.

Trefwoorden: #agoria, #barometer, #technologische industrie

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.BE -- 'Hoewel een deel van de terugval kan worden toegeschreven aan aankondigingen tijdens de enquêteperiode, wijst dit er toch op dat de bedrijfsleiders in onze sectoren in de komende maanden een vertraging van de activiteit verwachten', stelt technologiefederatie Agoria.

Volgens de federatie liggen drie van de vier individuele indicatoren aan de basis van de daling van de barometer in september.

De beoordeling van het orderboek, de vraagvooruitzichten en de werkgelegenheidsvooruitzichten zijn immers alle drie aanzienlijk verslechterd.

Wat de beoordeling van het orderboek betreft, is de verbetering van de voorbije zomer niet alleen ongedaan gemaakt, maar er wordt opnieuw aangeknoopt bij de neerwaartse trend van de maanden daarvoor. Het aantal ondernemingen dat de bestellingen ontoereikend vindt, blijft stijgen.

En er moet op korte termijn geen verbetering worden verwacht aangezien de indicator van de vraagvooruitzichten fors is gedaald.

Dit slechte conjunctuurklimaat heeft ook gevolgen voor de werkgelegenheid. In twee maanden tijd is de indicator van de werkgelegenheidsvooruitzichten van een veeleer gunstig niveau teruggevallen op zijn laagste peil sedert september 2009. Enkel de beoordeling van het voorraadniveau blijft gunstig.

In de sectoren ontsnapt enkel de barometer van metalen & materialen en kunststoffen & rubber aan de algemene terugval. Metalen & materialen heeft enkele punten gewonnen, maar blijft wel onder zijn langjarig gemiddelde, de kunststofsector zag de barometer stabiliseren op laag niveau.

In de andere sectoren nam de barometer een fikse duik. Elektro & ICT wist de schade nog te beperken met een daling van 4,5 punten. Voor metaalproducten en machinebouw bedroeg de daling 7,3 resp. 9,8 punten. De grootste terugval werd genoteerd in de automobielsector, waar de barometer andermaal zeer onregelmatig evolueert en bijna 23 punten daalt.

In deze vier sectoren zit de brutocurve onder het niveau van begin 2012 en komt ze in de buurt van het peil dat eind 2009 begin 2010 werd bereikt.


(bron: Agoria)

foto: synthetische conjunctuurcurve in de technologische industrie