• 11/10/2012
  • |     BB

Volgende vijf jaar 20% van onderhoudstechniekers met pensioen

Agoria: 'Komende vijf jaar vertrekt maar liefst 20% van het personeel in de Belgische maintenance-sector met pensioen'. Dat staat voor ongeveer 1.200 extra vacatures per jaar.

Trefwoorden: #agoria, #cegelec, #duterne, #prima, #scheldelaan

Lees verder

HR

ENGINEERINGNET.BE -- Naar aanleiding van de lancering van priMA, de nieuwe onderhoudsacademie van de chemische bedrijven aan de Antwerpse Scheldelaan, haalt technologiefederatie Agoria de resultaten aan van een studie naar de arbeidsmarkt voor onderhoudstechniekers in België.

Daaruit blijkt dat de leden van de federatie verwachten dat door de vergrijzing de komende vijf jaar maar liefst 20% van het personeel in de Belgische maintenance-sector met pensioen zal vertrekken.

Een snel rekensommetje leert dat daardoor de volgende vijf jaar er niet minder dan 1.200 onderhoudsvacatures – de onderhouds- en contractingsector is goed voor 30.000 medewerkers - per jaar zullen bijkomen.

Uiteraard voor zover die, gezien de economische situatie, allemaal vervangen worden. Maar het zullen er hoe dan ook véél zijn en ze komen bovenop de 200 à 300 kandidaten-onderhoudstechnici die vandaag elk jaar nodig zijn. De klassieke uitstroom van de scholen kan dit nu al niet opvangen.

Agoria noemt daarom de nieuwe prIMA-'onderhoudsacademie' een zeer welgekomen initiatief. Het wordt gedragen door meerdere chemische bedrijven, Agoria, essenscia en VOKA, en qua opleiding ingevuld door VDAB, het stedelijk Centrum voor Volwassenenonderwijs en de Associatie Universiteit Hogescholen Antwerpen.

Op kruissnelheid, over 2 jaar, moet de academie jaarlijks een 100-tal gecertificeerde onderhoudstechnici afleveren.

In de opstartfase, vanaf najaar 2012, zullen twintig cursisten een jaar lang lerend werken. Op het einde van de rit verwerven ze een erkend certificaat van onderhoudsmecanicien en -elektricien.

Fred Duterne, directeur van Cegelec en voorzitter van de contracting- en maintenancesector van Agoria, is erg tevreden met het initiatief: “Dit is een goed voorbeeld van hoe bedrijven en overheden samen oplossingen kunnen zoeken voor het probleem van de knelpuntberoepen. We hopen heel wat nieuwe medewerkers voor de sector aan te trekken."

"De contracting- en maintenancesector in ons land stelt 30.000 medewerkers tewerk. De helft van de omzet wordt in de procesindustrie gehaald. De sector zal in de komende jaren nog aan belang winnen door onder meer outsourcing en biedt heel wat uiteenlopende jobmogelijkheden.”


(info en foto: Agoria)

OP DE FOTO
Thierry Burki,CEO van BIS ROB Montage en Fred Duterne, CEO van Cegelec en voorzitter van de contracting- en maintenancesector van Agoria.

ACHTERGROND
Heeft u een vacature voor een onderhoudstechnieker? Plaats uw jobaanbieding online voor slechts 295 euro per maand op Engineeringnet.be + MSN.be + Careerbuilder.be !
Info: Jobaanbieding plaatsen