• 17/10/2012
  • |     BB

Belgische papierindustrie draait al voor 51% op hernieuwbare energie

In 2011 draaide de machines in de Belgische papierindustrie al voor meer dan de helft op hernieuwbare energie. Dat meldt een - terecht - fier Cobelpa, de federatie van de sector.

Trefwoorden: #black liquor, #cobelpa, #energie, #Firmin François, #wkk

Lees verder

Nieuws

( Foto: Stora Enso )

ENGINEERINGNET.BE -- De Belgische papierindustrie staat vandaag al bekend om zijn hoge recyclageniveau. Nu legt de sector ook opvallende succescijfers over haar bijdrage aan hernieuwbare energie voor.

Het aandeel hernieuwbare energie in de papierindustrie steeg de voorbije 20 jaar met maar liefst 150%. Hierdoor staat de papiersector in voor bijna 8 % van de Belgische groene elektriciteitsproductie.

Firmin François, Directeur-generaal van Cobelpa, de federatie van de sector:"Voor een kleine sector die minder dan 1% van het Belgische BBP vertegenwoordigt, is het genereren van bijna 8 % van Belgische groene elektriciteit een opmerkelijk resultaat. Weinig actoren kunnen dergelijke cijfers voorleggen."

51% stamt uit drie hernieuwbare energiebronnen, en gaat gepaard met installaties voor WarmteKrachtKoppeling.

De eerste is de productie van energie uit residu’s, afkomstig van de vervaardiging van chemische pulp, beter bekend als 'black liquor'. Dit vertegenwoordigt 30% van de sectorale energievoorziening.

Dan is er de terugwinning van energie uit niet recycleerbare biomassa van buitenaf, die 13% van de energievoorziening van de sector vertegenwoordigt.

De resterende 8% komt voort uit valorisatie van on-site restanten van het productieproces (ontinktingsslib, recyclage residu’s en boomschors).

“Onze industrie is er erg trots op dat zij actief bijdraagt aan de strijd tegen de uitstoot van broeikasgassen”, aldus François.

"En we hopen oprecht dat het moeilijke economische klimaat waarin we momenteel zitten deze proactieve dynamiek van de sector niet zal afremmen”.