• 17/10/2012

Elia verhoogt tarieven voor elektriciteitsafnemers in Waals Gewest

Lokaal transportnetbeheerder Elia heeft in oktober zijn tarieven in het Waals Gewest met 4,76 euro per MWh verhoogd.

Trefwoorden: #elia, #uwe

Lees verder

Nieuws

( Foto: Europese Commissie )

ENGINEERINGNET.BE -- De tariefverhoging is naar verluidt toe te schrijven aan de stijging van de heffing waarmee de openbare dienstverplichting voor de financiering van de steunmaatregelen voor hernieuwbare energie in Wallonië wordt gefinancierd.

Elia is immers verplicht om aangeboden groenestroomcertificaten in het Waals Gewest op te kopen tegen een minimumprijs van 65 euro per certificaat. De kostprijs van deze openbare dienstverplichting wordt doorgerekend in de tarieven.

Bij het opstellen van het vierjarig tarievenplan van Elia werd een inschatting gemaakt van deze kostprijs, maar nu blijkt dat de werkelijke kostprijs de afgelopen vier maanden veel hoger uitviel waardoor een budgettekort is ontstaan.

De komende drie maanden verwacht de CREG (Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas) bovendien een verdere toename van het tekort.

De oorzaak van de stijgende kostprijs is enerzijds de toename van het aantal certificaten toegekend aan hernieuwbare productie-installaties en anderzijds de verzadigde certificatenmarkt. Het aanbod van certificaten overstijgt de vraag, wat de marktprijs van certificaten doet dalen.

Certificaten aan Elia aanbieden tegen een minimumprijs wordt bijgevolg interessanter dan ze op de markt te verkopen tegen een marktprijs. Het aantal aan Elia aangeboden certificaten neemt toe, waardoor ook de kosten om deze certificaten te vergoeden stijgen.

Concreet betekent dit dat de heffing die deze openbare dienstverplichting moet financieren veel te laag is om de werkelijke kostprijs te dekken. De CREG heeft daarom beslist dat de vraag van Elia om in het Waals Gewest de heffing te verhogen gegrond is. In oktober werd de heffing verhoogd van 1,19 €/MWh tot 5,95 €/MWh.

UWE (Union Wallonne des Entreprises) heeft al actie ondernomen om deze verhoging bij de Waalse regering aan te kaarten.


(bron: Agoria)