• 18/10/2012
  • |     BB

Air Products mag luchtscheidingsinstallatie voor NAM bouwen

In Nederland heeft het Aardgas+ project De Wijk van NAM de afgelopen maanden belangrijke stappen gezet. Air Products bouwt er een luchtscheidingsinstallatie voor de productie van stikstof.

Trefwoorden: #Air Product, #De Wijk, #NAM, #stikstof

Lees verder

Nieuws

( Foto: Air Products )

ENGINEERINGNET -- Met het Aardgas+ project van NAM, een joint venture van Shell en Esso, kan door toepassing van stikstoftechnologie de komende vijftien jaar naar verluidt 10% extra aardgas uit het veld worden gehaald.

Het project bestaat onder meer uit het bouwen van een luchtscheidingsinstallatie nabij de huidige NAM-locatie De Wijk 20 nabij de Hoogeveensche Vaart te Koekange. De komende tijd wordt met de bouw begonnen en zal zo’n 9 maanden in beslag nemen.

Deze luchtscheidingsinstallatie van Air Products gaat vanaf zomer 2013 stikstof aan de NAM leveren. Dit stikstof heeft tot doel om het laatste deel aardgas uit het reservoir te produceren zodat hiermee de levensduur van het veld wordt verlengd.

Verder zijn afgelopen zomer nog twee andere stappen gezet om het project voor te bereiden. Zo is er een leiding gelegd tussen twee locaties en is een boring uitgevoerd op de huidige locatie nabij Koekange.

NAM produceert sinds de 1954 aardgas uit het De Wijk-veld. Met het toepassen van het aardgas+ project wordt het veld vanaf medio 2013 een van de modernste gasvelden in Nederland.

In totaal wordt 2 miljard extra aardgas geproduceerd, dat is genoeg om alle Drentse huishoudens zes jaar lang van aardgas te voorzien.


LEES OOK OP ENGINEERINGNET.EU:
Air Products Invests in Nitrogen Plant to Extract Gas from Small Fields