• 22/10/2012
  • |     BB

Overbestraalde Stork-radioloog en IRM-operator allebei INES niveau 2

Incidenten met radioloog van Stork in Antwerpen en operator bij IRM in Alleur allebei niveau 2 op de nucleaire INES-schaal.

Trefwoorden: #FANC, #INES, #IRM, #Stork

Lees verder

Techniek

( Foto: Europese Commissie )

ENGINEERINGNET.BE -- Zowel het incident met de radioloog van Stork Technical Services in Antwerpen op 19 september 2012 en dat van de operator van IRM Group in Alleur op 5 oktober 2012 is door de nucleaire waakhond FANC geklasseerd op niveau 2 van de INES-risicoschaal. Dat meldt FANC op zijn website.

De operator van het bedrijf IRM Group SA, dat meetinstrumenten maakt, werd bij een test overbestraald door röntgenstraling. Om aan een röntgenbuis te werken, had hij zich binnen de beschermingsperimeter begeven.

De radioloog Stork Technical Services te Antwerpen, dat over een eigen dienst voor industriële radio- en gammagrafie beschikt, werd accidenteel op korte afstand blootgesteld aan ioniserende straling. Het voorval gebeurde tijdens werken in een afgeschermde omsluiting (bunker) met een röntgentoestel.

FANC laat nu weten dat beide voorvallen geklasseerd zijn als niveau 2 op de INES-schaal. Dat stemt overeen met een incident waarvan 'de gevolgen relatief beperkt en lokaal zijn'.

Bij de radioloog werd naar verluidt 'door de medische dienst geen enkele brandwonde of direct effect vastgesteld.' Uitlezing van de elektronische, actieve dosimeter gaf een dosis van 948mSv aan, uitlezing van de passieve dosimeter 1,4 mSv.

Na reconstructie van gebeurtenis bij IRM, gaat men uit van een dosis van de orde van maximaal 5 tot 10 gray op het niveau van de handen. Een dergelijke dosis kan radiogene brandwonden op de huid veroorzaken. Maar in dit geval 'werden er geen brandwonden van dit type opgemerkt door de medische dienst'.

De tests van de röntgentoestellen bij IRM zijn voorlopig opgeschort tot er wordt beslist om over te gaan tot afdoende maatregelen die getroffen dienen te worden om te vermijden dat een dergelijke blootstelling zich nogmaals voordoet.

Beide personen worden medisch opgevolgd.


LEES OOK
Radioactief bestraalde radioloog van Stork stelt het goed
Radioloog van Stork blootgesteld aan radioactieve straling