• 31/10/2012
  • |     BB

DNV Kema maakt wereldwijde inventaris van alle 'smart grid'-demoprojecten

Het ingenieursbureau DNV Kema heeft een wereldwijde inventaris gemaakt van alle demonstratieprojecten die momenteel lopende zijn. Enkel in Europa spelen milieuoverwegingen een rol.

Trefwoorden: #DN KEMA, #intelligente meter, #netbeheer nederland, #smart gris

Lees verder

Nieuws

( Foto: Elia )

ENGINEERINGNET -- De inventaris is gemaakt in opdracht van de brancheorganisatie Netbeheer Nederland, maar de resultaten zijn publiek consulteerbaar (zie link onderaan).

In de studie is zowel naar de technische aspecten als naar beleidsmatige, regulatorische en sociale aspecten gekeken. De Nederlandse netbeheerders stellen de leerpunten uit de studie in de huidige en toekomstige smart grid projecten in Nederland te willen meenemen.

De focus in het onderzoek ligt op de verschillende continenten. In bijvoorbeeld de VS dienen smart grids vooral om variabele energietarieven mogelijk te maken en pieken in het stroomgebruik te reduceren.

In Europa blijkt de nadruk te liggen op energie-efficiëntie en het reduceren van CO2-uitstoot, terwijl in sommige delen van Azië het verbeteren van de betrouwbaarheid van het energienet voorop staat.

Belangrijkste conclusies
Smart grids kunnen pieken in het stroomverbruik tegen gaan, omdat met prijsprikkels kan worden gewerkt. Een tariefprikkel alleen is echter vaak onvoldoende om de vraag te reduceren. Daarvoor is betrokkenheid van de consument noodzakelijk.

Energiedisplays en vooral smart phone toepassingen vergroten het bewustzijn van consumenten bij hun energieverbruik. Belangrijk argument voor veel mensen is dat hiermee financiële besparingen mogelijk zijn.

Tegelijkertijd zijn veel consumenten zich nog niet bewust van de mogelijkheden van smart grids. Het is belangrijk dat dit verandert om voldoende ondersteuning te krijgen voor deze nieuwe technologie. De acceptatie van de eindgebruikers bepaalt uiteindelijk het succes van een smart grid, zo stelt DNV Kema in zijn rapport.

Randvoorwaarde voor energietransitie
Intelligente energienetten (smart grids) zijn een belangrijke randvoorwaarde om de energietransitie mogelijk te maken. De Nederlandse netbeheerders investeren jaarlijks circa € 1,5 miljard per jaar in de vervanging en uitbreiding van hun netten.

Tot 2050 moet in Nederland tussen de 20 en 70 miljard euro extra worden geïnvesteerd om de energienetten aan te passen en intelligenter te maken.

Het is noodzakelijk dat deze investeringen doelmatig zijn. Uit een eerdere kosten-baten analyse blijkt dat de opbrengsten van smart grids positief zijn. Dat komt door gedragsaanpassingen van consumenten door variabele energietarieven en door kostenbesparingen in de aanleg van het energienet.

Proeftuinen
Voordat de netbeheerders kunnen besluiten tot dergelijke omvangrijke investeringen is het van belang dat zij eerst op kleinere schaal ervaring opdoen met de verschillende aspecten van een smart grid.

Daartoe zijn de netbeheerders gestart met een aantal proeftuinen waarbij deze aspecten in de praktijk worden getoetst op de haalbaarheid daarvan.

De ervaringen worden met elkaar en met andere stakeholders gedeeld met het doel op basis hiervan de juiste keuzes voor de toekomst te kunnen maken. Daarbij wordt vanaf nu dus ook gebruik gemaakt van de resultaten uit de studie van DNV Kema.


ACHTERGROND
Netbeheer Nederland is de brancheorganisatie van alle elektriciteit- en gasnetbedrijven. De netbeheerders hebben twee hoofdtaken: zij beheren de fysieke netinfrastructuur en zij faciliteren het functioneren van de markt.

DOWNLOAD HET VOLLEDIGE RAPPORT (266 blz, Engels):
Link: http://www.dnvkema.com