• 05/11/2012
  • |     BB

Philips Turnhout: nogmaals 218 jobs voor de bijl

Bij Philips Turnhout verdwijnen nogmaals 218 jobs. Dat brengt het totaal op 354 banen die in de periode 2013-2014 gefaseerd zullen verdwijnen. Boosdoener is de opkomst van LED-verlichting.

Trefwoorden: #hogedrukgasontladingslampen, #LED-verlichting, #philips, #philips turnhout, #Waugh

Lees verder

Nieuws

( Foto: Philips )

ENGINEERINGNET -- De directie van Philips Turnhout heeft deze voormiddag zijn plannen bekendgemaakt voor de volgende twee jaar. Vanaf het eind 2012 en in de loop van 2013 en 2014 zullen in totaal 354 jobs sneuvelen, waarvan 156 arbeiders en 198 bedienden en kaderleden. Dat is inclusief het reeds aangekondigde jobverlies voor 136 bedienden en kaderleden.

“Philips Turnhout is de belangrijkste ontwikkel- en productievestiging voor hogedrukgasontladingslampen binnen Philips en heeft een belangrijke rol in het behouden van Philips’ leiderschap in conventionele professionele verlichting. Dit zal niet veranderen”, zegt Alasdair Waugh, directeur Philips Turnhout.

“We hebben echter vastgesteld dat een aantal organisatiewijzigingen noodzakelijk zijn om onze competitiviteit te behouden en de economische ontwikkelingen het hoofd te bieden.”

In juni jongstleden werd een intentie tot reorganisatie aangekondigd waarbij 136 banen van bedienden en kaderleden zouden komen te vervallen. Vandaag stelt de directie 'zich genoodzaakt te zien dit voornemen aan te passen'.

Philips in een officieel persbericht: 'De marktdruk op hogedrukgasontladingslampen (HID), zoals deze in Turnhout worden gemaakt, is verder toegenomen, als gevolg van de snelle evoluties in de verlichtingsmarkt door de opkomst van LED-verlichting, de steeds toenemende Aziatische concurrentiedruk en de daarmee gepaard gaande prijserosie'.

'Momenteel zien wij een afname in de te verwachten productievolumes voor de komende twee jaar. De noodzaak om te focussen op kostefficiëntie wordt dus steeds belangrijker. Deze verhoogde focus op kosten vertaalt zich tevens in de overheveling van twee productievolumes naar Shanghai, China'.

De uitvoering van de voorgenomen reorganisatie zal naar verluidt gefaseerd plaatsvinden en 'mee het voorwerp uitmaken van besprekingen met de sociale partners'.


ACHTERGROND
Philips Turnhout is gespecialiseerd in de ontwikkeling en productie van energie-efficiënte verlichtingstoepassingen voor professioneel gebruik, m.n. hogedrukgasontladingslampen. Dit zijn lampen die gebruikt worden voor de verlichting van straten, winkels, sportstadions, etc. Op dit ogenblik telt Philips Turnhout 1533 werknemers, waarvan 620 bedienden en kaderleden en 913 arbeiders.