• 09/04/2013

Philips wil duurzaam Indonesisch tin verwerken na oproep Milieudefensie

In veel elektronische producten zit tin verwerkt, en ruim een derde van alle tin ter wereld komt uit Indonesië. Philips steunt nu het plan van Milieudefensie om tinwinning te verduurzamen.

Trefwoorden: #Bangka, #Belitung, #elektronica, #Indonesische eilanden, #milieudefensie, #Philips, #tin

Lees verder

Nieuws

( Foto: Milieudefensie )

ENGINEERINGNET.NL -- Philips heeft bekend gemaakt mee te werken aan plannen om de tinwinning op de Indonesische eilanden Bangka en Belitung te verduurzamen, na een oproep van Milieudefensie. Deze eilanden liggen voor de kust van Sumatra en dreigen door het afgraven van tinzand te veranderen in dorre zandvlaktes. Ook verwoest het de zeebodem en het koraal.

Samen met andere grote elektronicafabrikanten gaat Philips zich inzetten om de situatie op de eilanden te verbeteren. Directeur Henk de Bruin verklaarde: “Ons voornemen is om constructief met alle bedrijven in onze toeleveringsketen samen te werken om verantwoorde praktijken in de Indonesische mijn- en smelterijbranche te stimuleren. Leveranciers die niet meedoen, lopen het risico uit onze toeleveringsketen te worden gefaseerd.”

Tin wordt gebruikt als soldeer in elektrische apparaten, zoals mobiele telefoons, computers, radio's en televisies. In een smartphone zit ongeveer 2 gram tin verwerkt. Jaarlijks verkopen Apple en Samsung alleen al tussen de 70 en 90 miljoen toestellen.

Voor de winning van tin worden bossen en akkers omgeploegd. Graafmachines graven enkele meters van de vruchtbare bodem af, waarna het tin door het spoelen van de grond wordt gewonnen. Door dit spoelen worden de rivieren troebel en verdwijnt alle vis. Het grondwater wordt vervuild met als gevolg dat schoon drinkwater op het eiland steeds schaarser wordt.

Milieudefensie werkt met de internationale koepel van elektronicabedrijven, genaamd Electronic Industry Citizenship Coalition, aan een plan om de tinwinning in Indonesië te verduurzamen, tezamen met Friends of the Earth en Fairphone. Dit najaar komt hier meer duidelijkheid over.

Idee is om na afgraving van tinzand de bodem te herstellen en voor nieuwe vegetatie te zorgen. Herstel van de bodem geeft landbouw en natuur een kans, zodat de mensen op Bangka en Belitung na de tinwinning nog een toekomst hebben. De kweek van vis in vijvers is een andere potentiële inkomensbron.

KRO Brandpunt wijdde de uitzending 'Bellen tegen elke prijs', die samen met Milieudefensie is gemaakt, aan de gevolgen van tinwinning in Indonesië.


(LH)

Klik hier om de video op de website van de KRO te bekijken.