• 06/11/2012

Leergierige tafeltennisrobot (+video)

Deze robot leert tafeltennis spelen van mensen en verbetert zijn vaardigheden terwijl hij wedstrijden speelt. Dit moet wel leiden tot de beste tafeltennisser ter wereld.

Trefwoorden: #robot, #tafeltennis, #Technische Univeriteit van Darmstadt

Lees verder

Techniek

ENGINEERINGNET -- Katharina Mülling en haar collega's op de Technische Univeriteit van Darmstadt in Duitsland bevestigde een robotarm aan het plafond en rustte deze uit met een camera die het speelveld in de gaten houdt.

Vervolgens begeleidde ze de arm fysiek bij het terugslaan van inkomende ballen. Na deze training ging de arm over tot het terugslaan van ballen van een menselijke tegenstander.

Als de bal aankwam in een positie die hij nog niet eerder had gezien, raadpleegde hij zijn bibliotheek van slagen en improviseerde zelf een nieuwe. Na een uur oefenen zonder assistentie kon het system 88% van de ballen met succes terugslaan.

Er zijn al eerder pingpongende robots gedemonstreerd, maar nog nooit leerden zij het spel van een menselijke trainer. Door deze aanpak zou de robot ‘menselijker' spelen.

Het onderzoek, dat wordt gepresenteerd op een conferentie over kunstmatige intelligentie in Arlington, Virginia (VS) moet uiteindelijk leiden tot de ontwikkeling van robots die taken kunnen uitvoeren nadat ze zijn voorgedaan door de eigenaar, zegt Mülling.


(bron en foto: Engineers Online)

Video: