• 08/11/2012
  • |     BB

VHTI-studenten bouwen off-grid zonne-installatie voor Congo

Autonome installatie met zonnepanelen moet betrouwbare stroomvoorziening verzekeren voor operatiekwartier in plaatselijk ziekenhuis.

Trefwoorden: #congo, #kasi, #katho, #solar spirit, #vhti

Lees verder

opleidingen

( Foto: Solar Spirit, het 'hart' van de off-grid installatie, vlak voor transport naar Kasi )

ENGINEERINGNET.BE -- Vorig jaar gingen de studenten van het departement VHTI - studierichting bachelor in de energietechnologie - van de KATHO in Kortrijk bij Solar Spirit te rade voor een energieproject in Kasi (DR Congo).

De bedoeling was elektriciteitsproblemen op te lossen die een operatiekwartier in het plaatselijke ziekenhuis teisterden. De site in Kasi is circa 100 km van de hoofdweg verwijderd en moeilijk bereikbaar. Elektriciteit wordt er opgewekt via een generator. Door de gebrekkige aanvoer van brandstof kan die slechts 3 uur per dag draaien.

De VHTI-studenten en -begeleiders en de engineeringmensen van Solar Spirit kwamen met de idee van een off-grid installatie op basis van zonnepanelen. Deze zal in eerste instantie zorgen voor de voeding van de basisverlichting en een operatielamp in het ziekenhuis, en van de computers waarmee leerkrachten, studenten, dokters en medisch personeel toegang krijgen tot digitale informatiebronnen.

Centrale component van de installatie is een zogenaamd 'Sunny Island', dat los van het net een eigen elektriciteitsnet (enkelfasig) creëert. Overdag wordt het overschot aan productie opgeslagen in een 'battery pack', van waaruit dit overschot tijdens de rest van de dag terug wordt vrijgegeven. De nieuwe generator dient uitsluitend nog als noodback-up.

De studenten kregen Solar Spirit ook zover ter plaatse assistentie te gaan verlenen. Het plan is dat binnenkort een technieker naar Kasi vertrekt om er te zorgen voor de noodzakelijke technische ondersteuning en opleiding.

Eens het systeem geïnstalleerd, blijven de engineers van Solar Spirit instaan voor de monitoring op afstand. Vanuit de vestiging in Putte zal worden opgevolgd wat de werkelijke energieopbrengst is en zal de systeemstatus in het oog worden gehouden.

Bjorn Van Haver, CEO van Solar Spirit: “We verlenen maar al te graag onze medewerking aan dergelijke projecten. Als aanbieder van duurzame energie-oplossingen dragen we op die manier immers bij aan de onafhankelijkheid van gebruikers in extreme omstandigheden."

"Die omstandigheden vormen niet alleen een uitdaging ter plaatse, ze zijn ook een bijzonder interessant leerproces voor de ontwikkeling van off-grid toepassingen in onze eigen contreien.”