• 08/11/2012
  • |     BB

Siemens neemt Vlaams hightech pareltje LMS over voor 680 miljoen

Het Leuvense LMS, een volbloed Belgische mechatronicaspeler en een pareltje van hightech, komt in handen van Siemens voor 680 miljoen euro.

Trefwoorden: #lms, #plm, #siemens, #vandeurzen

Lees verder

Techniek

( Foto: LMS/Siemens )

ENGINEERINGNET -- LMS, in een vorig leven 'Leuven Measurement Systems', is één van de hoogtechnologische paradepaardjes die België rijk is. Het bedrijf van Urbain Vandeurzen geniet wereldfaam met zijn software voor onder meer de simulatie van complexe mechatronicasystemen.

De vroege spin-off van de Leuvense universiteit is bijvoorbeeld kind aan huis bij alle ruimte- en luchtvaartfabrikanten uit de befaamde Fortune 500. In totaal zijn er zo'n 5.000 klanten wereldwijd, waaronder de grootste bedrijven en organisaties ter wereld.

Op het moment van overname telde LMS meer dan 1.200 werknemers, goed voor een omzet van 140 miljoen euro in de eerste negen maanden van 2012.

CEO van Siemens' industriedivisie Siegfried Russwurm in een commentaar: "Simulatie van mechatronicasystemen wordt almaar belangrijker. Door de overname van LMS zitten we in één klap in een leiderspositie in dat marktsegment."

De activiteiten van LMS worden naar verluidt ondergebracht in de PLM-divisie (Product Lifecycle Management) van Siemens.

LMS-oprichter Vandeurzen is karig met zijn commentaar. Hij wijst er op dat zijn bedrijf sinds de oprichting van 1980 altijd winstgevend is geweest, en stelt dat 'verkopen in de volop consoliderende markt de beste strategische optie is voor de toekomst'.

Vast staat dat België en Vlaanderen alwéér een internationaal gereputeerde hightech-speler armer zijn...


ACHTERGROND
Siemens besliste onlangs nog alle activiteiten in zonne-energie van de hand te doen. Dat neemt niet weg dat het concern sinds eind 2011 een vrij indrukwekkend overnameparcours aflegde in het productiegebeuren, de oorspronkelijke core business van Siemens: Tecnologia em Sistemas de Automaçao (farma en biotech), Vistagy (composieten), IBS AG (kwaliteits- en productiebeheer), Innotec do Brasil (geïntegreerde systemen), Perfect Costing Solutions (kostenbeheer), VRcontext International (3D visualizatie) en Kineo CAM (computer-aided motion software).


Lees ook:
(24/6) Urbain Vandeurzen, CEO LMS International: “Een bedrijf moet zijn toekomst in de weegschaal durven leggen”