• 09/11/2012
  • |     BB

Televic scoort Eurostar-contract dankzij iMinds-demonstrator

Belgische Televic Rail haalt Eurostar-contract binnen dankzij deelname aan onderzoeksproject van onderzoeksinstelling iMinds, het vroegere IBBT.

Trefwoorden: #bombardier, #eurostar, #ibbt, #iminds, #newtec, #nokia siemens, #televic, #track

Lees verder

Techniek

( Foto: Railteam )

ENGINEERINGNET.BE -- Televic Rail, een Belgische aanbieder van systemen voor de spoorwegen, is er in geslaagd een contract met Eurostar binnen te rijven dank zijn een 'demonstrator', ontwikkeld in samenwerking met iMinds, het vroegere IBBT.

De demonstrator in kwestie vormt het sluitstuk van een onderzoeksproject – TRACK – waaraan ook de bedrijven Bombardier Transportation, Newtec en Nokia Siemens Networks meewerkten.

In het project werd de informatietransfer tussen een trein en 'de grond' onderzocht, die draadloos tot stand komt wanneer de trein een station binnenrijdt. Deze data kunnen bijvoorbeeld bestemd zijn voor de aankondigingen op de schermen in elke wagon.

TRACK onderzocht de mogelijkheden om ook grote bestanden draadloos en in real-time betrouwbaar te versassen. Dat aspect van netwerken wint aan belang, want de – vaak multimediale – bestanden worden almaar groter.

Het sluitstuk van het onderzoek was een demonstrator, een computersimulatie die de bereikte technische doorbraken weergeeft. De simulatie bleek al snel belangrijk voor Televic: het slaagde erin dankzij de demonstrator (voor een niet nader genoemd bedrag) een contract af te sluiten met Eurorail.

De resultaten van TRACK toonden naar verluidt 'de expertise en credibiliteit van het bedrijf aan en leverden meteen het bewijs dat de voorgestelde oplossingen deel uitmaken van een duurzaam strategisch onderzoeksbeleid'.

Contracten op basis van simulaties en prototypes zijn courant in de spoorwegbranche. Vaak gaan bedrijven gespecialiseerd in spoorwegengineering, eerst na het definitief afronden van een deal, definitief aan de slag met de effectieve ontwikkeling van een techniek of technologie.


DETAIL
Het Track-project boekte meer specifiek een sterke vooruitgang in volgende aspecten: optimalisatie van het netwerk, analyse van het dynamisch draadloos gedrag van de relevante draadloze technologieën (satelliet, WiMAX, WiFi, 2G/4G), het verbeteren van de capaciteit waarmee gegevens verwerkt kunnen worden in een draadloze treinomgeving, en IPV6 oplossingen om de kwaliteit van de dienstverlening te kunnen garanderen van begin tot eind.