• 14/11/2012

Metaalbewerking boekt nog 4,8% groei in eerste drie kwartalen 2012

De leveringen van de metaalverwerking in België vertoonden tijdens de eerste drie kwartalen van 2012 een grillig verloop. Na een terugval in het eerste kwartaal volgde een forse stijging.

Trefwoorden: #agoria, #Metaalbewerking

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.BE -- In de jongste maanden werd de stijging van april tot juni gedeeltelijk ongedaan gemaakt. Het verschil met de overeenkomstige periode van 2011 blijft echter positief. Voor het derde kwartaal bedraagt het 3,6% en voor de negen eerste maanden van het jaar 4,8%.

Na een zwak eerste kwartaal gingen de leveringen van industriële componenten opnieuw in stijgende lijn. Deze deeltak bepaalt nog altijd de algemene trend van de sector. In het derde kwartaal deed hij 6,8% beter dan een jaar geleden, waardoor het verschil over de negen eerste maanden in vergelijking met vorig jaar 7% beloopt.

In de toelevering blijven de leveringen afhankelijk van de activiteit in de industrie. De toeleveranciers staan dan ook onder druk en zien hun leveringen stelselmatig dalen. In het derde kwartaal was er nog een positief verschil van 1,1%, wat hoofdzakelijk te danken was aan de toelevering voor de lucht- en ruimtevaartindustrie. Over de negen maanden van het jaar haalt de toelevering toch nog een groei van 6%.

Voor de komende maanden blijft de conjunctuur ongunstig voor de sector, stelt Agoria. 'Het investeringsklimaat, dat vooral voor de deeltak industriële componenten belangrijk is, blijft slecht. Daarbij komt dat op korte termijn geen opleving van de industriële activiteit moet worden verwacht en dat de automobielsector een crisis doormaakt. De toeleveranciers zullen de vraag dan ook verder zien teruglopen'.

De resultaten van de jongste conjunctuurenquêtes wijzen ook op een vertraging van de activiteit in de sector.

Dat geldt naar verluidt ook voor de verzekerde activiteitsduur, die de voorbije drie maanden is gedaald, en voor de benuttingsgraad van de productiecapaciteit die voor het tweede kwartaal op rij achteruitgaat en zich op zijn laagste peil van het jaar bevindt.


(bron en foto: Agoria)