• 15/11/2012
  • |     BB

Waterleau één van 10 beste cleantech-bedrijven ter wereld

Door Flanders Cleantech Association voorgedragen Vlaamse engineeringbedrijf Waterleau verkozen tot één van tien winnaars van internationale cleantech 'GCCA Later Stage Award'.

Trefwoorden: #cleantech, #Flanders Cleantech Association, #gcca, #Global Cleantech Cluster Association, #waterleau

Lees verder

ee_art

( Foto: Waterleau, installatie in Marrakech )

ENGINEERINGNET -- Waterleau heeft het ver geschopt in de internationale competitie van de Global Cleantech Cluster Association.

Onlangs meldden we dat het bedrijf samen met twee andere Vlaamse ondernemingen - Ducatt en Emrol - de top 30 van finalisten gehaald had. Vandaag bereikt ons het nieuws dat het zelfs verkozen is om in de wereldwijde Top 10 te prijken.

In die top tien raken is nochtans géén sinecure. Om deel te nemen moeten de kandidaten eerst hun nationale organisaties overtuigen – in Vlaanderen is dat de Flanders Cleantech Association – die de uitverkorenen op zijn beurt voordraagt bij de internationale cleantech koepelassociatie. In 2012 waren er 10 kandidaten.

De deelnemers, dit jaar een dikke 4.000 uit de hele wereld, worden vervolgens minutieus gescreend door een jury van internationale (risico)kapitaalverschaffers, tot er 30 overblijven. Na nogmaals een selectie blijven er 10 over, de fameuze 'Later Stage Award Top 10'.

Waterleau is er dus in geslaagd in deze top 10 te raken. De jury prees vooral de groeiperspectieven in waterbehandeling en energierecuperatie van het Vlaamse bedrijf.

Maar het project dat de doorslag gaf, was naar verluidt de nieuwe zuiveringsinstallatie van Waterleau in Marrakech (Marokko). Die wordt geprezen als een pareltje van afvalwaterbehandeling, biogasrecuperatie uit slik, cogeneratie, luchtbehandeling en hergebruik van water, aldus de jury in zijn beoordeling.

Zo is de helft van de plant's eigen energievoorziening afkomstig van anaerobe vergisting, wat de CO2-uitstoot sterk vermindert. Na behandeling wordt het gezuiverde water bovendien gebruikt voor irrigatie van de regio.

Nog steeds volgens de jury gaat het zelfs om de meest vooruitstrevende installatie in zijn soort op het Afrikaanse continent. De exploitatie ervan is sinds januari 2012 in handen van Waterleau, voor een periode van 10 jaar.

Dit is overigens maar één voorbeeld. Ook andere realisaties speelden een rol om de jury over de streep te trekken, vermits er bij de selectie gekeken wordt naar zowel de groeiperspectieven als de marktpositie van de kandidaat.

En niet te vergeten: in België bouwde het engineeringbedrijf ook de Medipower-installatie voor afvalverwerker Indaverin Antwerpen. Die werd onlangs nog officieel ingehuldigd en heeft een capaciteit van 30.000 Ton MRA-afval per jaar.


LEES OOK:
Drie Vlaamse bedrijven scoren in wereldwijde Cleantech Top 30

Indaver huldigt Medipower-installatie voor medisch afval in