• 20/11/2012
  • |     BB

80% van Vlamingen niet geïnteresseerd in 'actieve' energiebesparing

Slechts 20% initieel geïnteresseerd om actief energie te besparen, maar slimme meters maken de Vlaamse consument bewuster op vlak van energie-efficiëntie, stelt Eandis.

Trefwoorden: #eandis, #rationeel energiegebruik, #reg, #smart, #smart grid

Lees verder

research

( Foto: Eandis, REG-advies )

ENGINEERINGNET.BE -- Tussen april 2010 en februari 2012 onderzocht Eandis in welke mate het plaatsen van een slimme meter effect heeft op de houding van de Vlaming ten opzichte van energiebesparing.

Eandis voerde het onderzoek uit bij drie referentiegroepen: financieel gedreven, milieugedreven en niet in energiebesparing geïnteresseerde consumenten.

Een eerste, en alleszins heel opmerkelijke, conclusie was dat slechts 20% van de ondervraagden initieel aangaf 'actieve interesse' te hebben om energie te besparen, terwijl 80% van de Vlamingen stelde hiervoor 'géén interesse' te hebben.

Dat was dus het vertrekpunt, van waaruit de invloed van het plaatsen van een slimme meter op het gedrag kon bekeken worden. En dat blijkt wel degelijk een invloed te hebben, stelt Eandis. Tenminste, voor wat betreft elektriciteit, niet voor aardgas.

Zo blijkt dat gezinnen mét een slimme meter sowieso méér elektriciteit besparen dan huishoudens met een klassieke meter die documentatie over Rationeel Energiegebruik ontvingen.

Het besparingsverschil tussen beide groepen van de testpopulatie bedraagt 4,5%. Omgerekend naar de volledige Vlaamse bevolking - rekening houdend met het gewicht van de respectieve klantensegmenten - bedraagt de besparing 2,6%, aldus Eandis.

Nog een conclusie: positieve feedback leidt tot energie-efficiënter gedrag. Slimme meters maken namelijk gedetailleerde verbruiksrapporten mogelijk, waar de consument blijkbaar wél gevoelig voor is.

Verder toont het onderzoek aan dat gezinnen die besparen, terug te vinden zijn in alle klantensegmenten, ook bij degenen die in eerste instantie niet geïnteresseerd waren.

'Er zou dus kunnen worden gesteld dat het grootste besparingspotentieel van de slimme meter nog voor de boeg ligt, met name bij de 80% van de bevolking die vandaag enkel een passieve interesse toont om energie te besparen', stelt Eandis.

Om de kosten-batenanalyse van de slimme meters nog verder te kunnen onderbouwen, is alvast beslist om het energie-efficiëntieonderzoek verder te zetten in 2012 en 2013.


ACHTERGROND
In welke mate heeft een slimme meter effect op het vlak van energiebesparing? Die vraag maakte het voorwerp uit van het energie-efficiëntieonderzoek van Eandis bij drie referentiegroepen: 1. klanten met een slimme meter die verbruiksrapporten en documentatie over rationeel energiegebruik (REG) ontvingen; 2. klanten met een klassieke meter die geen verbruiksrapporten maar wel REG-documentatie ontvangen; 3.klanten met een telegelezen meter die geen verbruiksrapporten en geen REG-documentatie ontvangen.