• 11/04/2013
  • |     BB

Eandis: ‘leiding correct aangegeven op gasnetplan’ (+video)

De aardgasbuis die tijdens werken naast de E40 ter hoogte van Aalst werd beschadigd, was wel degelijk correct aangegeven op de kaart van het gasnet, laat Eandis weten.

Trefwoorden: #eandis, #gasnet, #gellingen, #klip

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.BE - Op 9 april beschadigde een aannemer tijdens het heien van steunpalen voor een geluidsscherm in de rijrichting Gent-Brussel een stalen aardgasleiding op middendruk.

De leiding met een diameter van 100 mm vervoert aardgas onder een druk van 15 bar en loopt 8 meter onder de grond dwars onder de autosnelweg. De buis staat in voor de aardgasvoorziening van Teralfene, deelgemeente van Affligem.

Bij het vrijgraven van de leiding kwam het tot aardverschuivingen van de berm van de autostrade in de werfput. Daarnaast werd ook vastgesteld dat de ondergrond vochtig was, zodat water en slijk constant aanwezig waren.

Een en ander leidde ertoe dat de berm moest worden gestut en een pompinstallatie water en slijk moest wegzuigen.

Daarom kon eerst volgende dag worden begonnen met de definitieve dichting. Dat was niet zonder risico, want om technische redenen moest de leiding onder een minimale gasdruk blijven staan. Rond 12u30 was de gasbuis hersteld en kon de aannemer starten met het opvullen van de werfput.

Van bij het begin was beslist om het verkeer op de E40 om te leiden omwille van veiligheidsredenen met een gigantische verkeerschaos en economische schade voor gevolg.

Eandis wijst er alvast dat ‘de getroffen buis duidelijk op een correcte wijze aangegeven stond op de kaart van het gasnet’.

Al eerder liet de aannemer weten dat de buis volgens de kaart één meter verder had moeten liggen. De schuldvraag is belangrijk voor de betrokken partijen, vermits er voor dergelijke incidenten mogelijk schadeclaims volgen.

Eandis woordvoerder Simon Van Wijmeersch “Het zou onverantwoord geweest om de E40 eerder open te stellen, door het risico op grondverzakking en omwille van de veiligheid van de arbeiders. Het gaat hier duidelijk over een combinatie van uitzonderlijke omstandigheden, die er toe leidde dat de uitvoering veel tijd in beslag nam”.

Sinds de ramp in Gellingen in 2004 is het voor grondwerken wettelijk verplicht de leidingplannen op te vragen bij het Kabel en Leiding Informatie Portaal (KLIP). Maar die kaarten blijken een allegaartje van papieren en digitale documenten, die bovendien vaak onnauwkeurig zijn en met verschillende schaalgroottes werken.

De overheid werkt intussen aan een online systeem met digitale kaarten - een ‘atlas’ - waarop alle ondergrondse leidingen en kabels aangegeven zijn. Wanneer dat systeem operationeel wordt, is nog niet geweten..


(foto en video: Eandis/YouTube)

ACHTERGROND
Plannen aanvragen kan via: www.agiv.be

VIDEO: