• 18/12/2012
  • |     BB

Eandis, TMVW en IWVA richten samen vennootschap op

'Vrijblijvende afspraken om samen te werken, hebben op het terrein onvoldoende effect', stellen TMVW, Eandis en IWVA. Ze richten daarom een officiële vennootschap op: Synductis.

Trefwoorden: #Eandis, #IWVA, #Synductis, #TMVW

Lees verder

Nieuws

( Foto: Eandis )

ENGINEERINGNET.BE -- Drie nutsbedrijven - TMVW, Eandis en IWVA - hebben samen de nieuwe vennootschap Synductis opgericht. Die officiële structuur komt er naar verluidt omdat besturen 'terecht het topniveau voor service, operationele werking en kostenefficiëntie verlangen'.

Met andere woorden: dat in één maand niet drie maal dezelfde put opengegooid wordt. Of, zoals de drie het officieel stellen: 'Door de infrastructuurwerken van verschillende nutsbedrijven in de Vlaamse steden en gemeenten op elkaar af te stemmen, verbetert Synductis de snelheid van werken en interventies, de flexibiliteit in de planning en de kwaliteit van de nazorg'.

De keuze van een vennootschap is niet toevallig. Het was naar verluidt niet de bedoeling een nieuwe intergemeentelijke vereniging op te richten, maar verder te gaan. 'Vrijblijvende afspraken om samen te werken, hebben op het terrein onvoldoende effect', stellen de drie nutbedrijven.

'Synductis kiest daarom resoluut om de toetredende nutsbedrijven bindend te engageren tot gemeenschappelijke afspraken, terwijl ze hun eigen identiteit behouden'. Zo zullen de drie elk een beperkt aantal personeelsleden ter beschikking stellen om onder te brengen in Synductis.

De drie nodigen overigens ook andere nutbedrijven uit om toe te treden: 'Heel wat gemeenten en steden werken voor wegenis en gemeentelijke riolering al via een afzonderlijke operator. Om de beoogde synergie zo groot mogelijk te maken en de hinder zo klein mogelijk, kunnen ook deze operatoren toetreden, net als de bovengemeentelijke rioleringsinstanties.'

Op termijn kan bovendien worden onderzocht of een verdere samenwerking (bijvoorbeeld: opmaak van gezamenlijke ontwerpen, gemeenschappelijke aannemers, één veiligheidscoördinator, één signalisatiepartner, unieke communicatiekanalen…) mogelijk en wenselijk is, aldus de drie deelnemers aan het initiatief.