• 21/11/2012
  • |     BB

2,5 miljoen euro voor modelleren van niet-lineaire systemen aan VUB

Professor Johan Schoukens van Vrije Universiteit Brussel ontvangt prestigieuze 'Advanced Grant' van European Research Council voor onderzoek naar modelleren van niet-lineaire systemen.

Trefwoorden: #Advanced Grant, #ERC, #European Research Council, #grant, #ohan Schoukens, #VUB

Lees verder

research

( Foto: VUB, Johan Schoukens )

ENGINEERINGNET.BE -- Wetenschappers en ingenieurs willen de wereld rondom hen begrijpen, voorspellen, en controleren. Hiertoe maken ze intensief gebruik van wiskundige modellen omdat ze zo de wereld kunnen nabootsen op hun computer. Zo kan men dure en/of gevaarlijke experimenten vervangen door computersimulaties.

Het VUB-Centre for Data Based Modelling and Model Quality Assessment verricht fundamenteel onderzoek naar systematische methoden om goede modellen op te bouwen vanaf experimentele gegevens die vertroebeld zijn door allerlei fouten.

Geavanceerde modelleringstheorieën laten toe om een scherp wiskundig beeld te krijgen van de wereld die de wetenschappers en ingenieurs waarnemen doorheen een 'vuile bril'.

Professor Johan Schoukens heeft nu een 'grant' van 2,5 miljoen euro ontvangen voor zijn onderzoek. Dat is alvast een erkenning van zijn werk, want de ERC Advanced Grants zijn beurzen die individueel worden toegekend, en waarvoor enkel de beste onderzoekers in Europa in aanmerking komen om hen specifiek de mogelijkheid te geven 'baanbrekend, high-risk onderzoek' uit te voeren.

In dit geval zal de grant zal naar verluidt besteed worden aan gericht onderzoek naar niet-lineaire modellen die veel beter aansluiten bij de realiteit. Hierdoor zal men betere ontwerpen kunnen maken om goedkopere, betere, efficiëntere, energiezuinigere, en/of competitievere producten te bouwen.


ACHTERGROND
De resultaten VAN Geavanceerde modellering zijn breed toepasbaar: ze worden niet alleen gebruikt in de automobiel-, luchtvaart-, elektronica-, en telecommunicatiesector, maar ook in hoogtechnologische medische apparatuur, biologische, chemische en klimatologische studies.