• 19/11/2012
  • |     BB

Vlaams toponderzoeker terug naar VUB dankzij Odysseus

Vrije Universiteit Brussel haalt toponderzoeker terug uit buitenland dankzij FWO: de Vlaamse natuurwetenschapper Steven Lowette die onderzoek doet met de CERN-deeltjesversneller in Genève.

Trefwoorden: #Brout-, #Brout-Englert-Higgs, #CERN, #Englert, #Higgs, #Jorgen D'Hondt, #LHC, #Odysseus, #Steven Lowette, #vub

Lees verder

research

( Foto: Steven Lowette )

ENGINEERINGNET.BE -- Het is dankzij het Odysseus-programma, een initiatief van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek-Vlaanderen, dat de VUB Lowette terug kon halen naar België.

De Odysseus-betoelaging wordt enkel toegekend aan buitenlandse wetenschappers die 'toonaangevend onderzoek doen om internationale kruisbestuiving in de wetenschap te creëren'.

Steven Lowette voldoet alleszins aan de vereisten: hij verricht research naar experimentele deeltjesfysica en doctoreerde in 2006 aan de Vrije Universiteit Brussel.

Momenteel werkt hij al tien jaar aan het gigantische experiment met de LHC-deeltjesversneller in het welbekende CERN-laboratorium vlakbij Genève in Zwitserland.

Onlangs hebben deze experimenten het laatste puzzelstukje van de theorie rondom de bouwstenen van het universum ontdekt, het zogenaamde 'Brout-Englert-Higgs'-deeltje. Met deze theorie kunnen we echter nog niet verklaren wat de alomtegenwoordige donkere materie is in het universum.

Aan de VUB zal Steven Lowette een belangrijke onderzoeksactiviteit uitbouwen om met de experimenten te CERN net die deeltjes te ontdekken die verantwoordelijk zijn voor deze donkere materie. De Odysseus-toelage voor de eerste 5 jaar is hiervoor de essentiële ruggensteun.

Professor Jorgen D'Hondt toont zich uiterst tevreden met de aanwinst: "Samen met onze onderzoekers aan het gloednieuwe High-Energy Physics-onderzoekscentrum zal Steven dit fenomeen onder de loep nemen en internationaal tot de absolute top doorgroeien."

Voor het nieuwe 'High-Energy Physics'-onderzoekscentrum aan de VUB is het recent de derde Odysseus-toelage in de fundamentele wetenschappen.


LEES OOK:
Achttien toponderzoekers kiezen voor Vlaanderen