• 22/11/2012
  • |     BB

Brussels proefproject bespaart 22 procent papier- en kartonafval

Elf Brusselse bedrijven in een proefproject rond afvalbeheer kunnen mooie resultaten voorleggen: gemiddeld 22% minder papier- en kartonafval en 14% minder restafval in hun kantoren.

Trefwoorden: #agoria, #Atos Worldline, #Belgacom, #Bosch, #Brother International, #Fabricom, #Ingram, #Microsoft, #Mobistar, #Philips, #Siemens, #Tipik, #Unisys

Lees verder

nieuws

ENGINEERINGNET.BE -- De 11 bedrijven stapten in 2011 in een proefproject van Agoria om hun afvalpreventie te verbeteren. Via workshops en het uitwisselen van ervaringen werden drie doelstellingen nagestreefd: de hoeveelheid afval verminderen, een betere scheiding van het afval en de kost van de afvalophaling verminderen.

De eerste resultaten zijn hoopvol: het restafval daalde er gemiddeld met 13,8 procent, de hoeveelheid papier en karton daalde met 21,8 procent. Ook de scheiding van zogenaamd PMD-afval verliep beter; er werd 14 % meer gescheiden ingezameld.

Nu het pilootproject ten einde loopt, willen de Brusselse overheden ook andere bedrijven motiveren. Vanaf 2 februari 2013 moeten de producenten van afval bij de inzameling papier en karton gescheiden aanbieden.

Deze sorteerplicht geldt ook voor het papier- en kartonafval dat door bedrijven wordt geproduceerd. En vanaf 2 februari 2014 moeten ook een reeks bedrijfsafvalstoffen waaronder PMD bij de inzameling gescheiden worden aangeboden.

Agoria wijst op de vele voordelen van een betere afvalpreventie. Floriane De Kerchove, directrice van Agoria Brussel: “Meer dan de helft van de Brusselse werknemers werken in een kantooromgeving."

"Als we hier de afvalstroom kunnen beperken, zetten we een grote stap voorwaarts om de ecologische voetdruk van Brussel te verkleinen. Bovendien verkleinen we ook de kosten van de afvalophalingen en het kan vaak met simpele aanpassingen.”


ACHTERGROND
De 11 deelnemers aan het proefproject: Atos Worldline, Belgacom, Brother International, Bosch Siemens Home Appliances, Fabricom, Ingram Micro, Microsoft, Mobistar, Philips, Tipik en Unisys. Deze bedrijven stellen om en bij de 10.000 mensen tewerk.


/i>