• 22/11/2012
  • |     BB

Belgische onderzoekers zoeken naar stuk van maan of Mars op Zuidpool

Vijf Belgische wetenschappers van een onderzoeksgroep van VUB en ULB hopen tijdens volgende expeditie in 2012 en 2013 een brokstuk van Mars of de maan te vinden op Antarctica.

Trefwoorden: #antarctica, #belspo, #Philippe Claeys, #SAMBA, #ulb, #Vinciane Debaille, #vub

Lees verder

research

( Foto: International Polar Foundation, © Alain Hubert )

ENGINEERINGNET.BE -- SAMBA –'Search for Antartic Meteorites, Belgian Approach' – gaat van 3 december 2012 tot 12 februari 2013 op Antarctica meteorieten verzamelen met waardevolle informatie over de 4,5 miljard jaren evolutie van het zonnestelsel en onze aarde.

Het team bestaat uit vijf Belgische wetenschappers en drie Japanse van het National Institute for Polar Research in Tokio. Maar liefst vier leden van de expeditie zijn vrouwen.

Het onderzoek dat met ijsscooters plaats vindt, concentreert zich ten zuiden van het Sor Rondane gebergte en op de ijsvelden van Nansen.

Tijdens de vorige missie in 2010-2011 werden na dertien dagen 218 meteorieten gevonden met een doorsnede van 1 tot 15 centimeter. Maar niet alleen het aantal was opmerkelijk, ook het type was zeer uitzonderlijk.

Er zaten ook twee zeldzame soorten tussen: enerzijds achondrieten (steenmeteorieten) die wijzen op magnetische activiteit in de kleinere planeten en asteroïden van het zonnestelsel, en anderzijds een koolstofchondriet, een soort primitieve meteoriet, rijk aan koolstof en vluchtige elementen, die bijna dezelfde chemische samenstelling heeft als het oorspronkelijk materiaal waaruit 4,5 miljard jaren het zonnestelsel is gevormd.

Dit jaar rekenen de onderzoekers erop een brokstuk te vinden dat afkomstig is van Mars of van de maan.

Naast de verzameling meteorieten met een normale doorsnee, zullen de wetenschappers ook micrometeorieten vinden met een doorsnee die kleiner is dan 2 mm.

Micrometeorieten vormen het grootse deel van het buitenaardse materiaal dat jaarlijks op onze planeet terecht komt: gemiddeld zo’n 40.000 ton.


ACHTERGROND
De missie wordt wetenschappelijk ingevuld door het onderzoeksprogramma van de ULB en VUB, geleid door Philippe Claeys (VUB) en Vinciane Debaille (ULB) en gefinancierd door Federaal Wetenschapsbeleid (BELSPO), met de logistieke support van de International Polar Foundation (IPF).