• 27/11/2012

PEF- in plaats van PET-flessen op komst

Nieuwsoortige flessen uit 100% biogebaseerd polyester of Poly-Ethylene Furanoate.

Trefwoorden: #avantium, #pef, #pet

Lees verder

research

ENGINEERINGNET -- De Nederlandse firma Avantium informeerde onlangs over haar toekomstige ontwikkeling van 100% biogebaseerd polyester of PEF (poly-ethylene furanoate).

Ze deed dit op maandag 12 en dinsdag 13 november 2012, tijdens de vijftiende strategie- en technologieconferentie voor de PET industrie.

Avantium heeft een proces ontwikkeld om het biogebaseerde FDCA (Furan-dicarboxillic acid) te produceren. Dit dient op zijn beurt als bouwsteen bij de productie van PEF, een 100 % plantgebaseerd polyester. De carbon footprint zou 70% lager zijn dan voor PET, én de barrière-eigenschappen en de resistentie aan hogere temperaturen zouden ook beter zijn dan bij PET.

Geïnteresseerden moeten wel nog wachten tot 2016 op de marktintroductie. Vanaf dat moment moet er voldoende productiecapaciteit worden opgebouwd om competitieve prijzen te kunnen halen in vergelijking met andere verpakkingsmaterialen.

Er moet ook nog onderzoek gedaan worden naar de recyclagemogelijkheden van PEF samen met studies over mogelijke interferenties met de PET-flessen in de afvalstromen.

Het kan dus nog wel enkele jaren duren vooraleer de markt overspoeld wordt met PEF-flessen.


(KV) (FoodGate; Pack4Food) (foto avantium)