• 03/12/2012

Agoria's activiteitenverslag 2012 gepubliceerd

Gedelegeerd Bestuurder Paul Soete: “Veel redenen tot bezorgdheid in 2012”

Trefwoorden: #activiteitenverslag, #agoria, #jaarverslag

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.BE -- Technologiefederatie Agoria gaf onlangs haar actiiveitenverslag 2012 vrij.

Gedelegeerd Bestuurder Paul Soete meldt, naar aanleding van die gebeurtenis: “Nadat in 2010 al de eerste tekenen van een opleving zichtbaar werden, lieten de technologiesectoren in 2011 mooie prestaties optekenen. Zonder een onderscheid tussen de sectoren te maken, groeide de productie namelijk gemiddeld met 11,2%. Ter herinnering: in 2010 werd al een groei van 9% gerealiseerd. Dat betekent dat de sectoren de sterke productieterugval in de crisisjaren 2008 en 2009 grotendeels hebben goedgemaakt. (...)”

“Deze mooie prestaties worden verklaard door de export naar Duitsland en de verre export. De export naar onze buurlanden nam vorig jaar met 15% toe. Opmerkelijk is echter vooral de groei met bijna 43% van de export van onze ondernemingen naar de BRIC-landen (Brazilië, Rusland, India, China) en andere groeimarkten. (...)”

“Een van de problemen in 2011 blijft de hoge inflatie in ons land, die vorig jaar opliep tot bijna 3,5%. Dit cijfer was aanzienlijk hoger dan in onze buurlanden (Duitsland 2,1%, Nederland 2,4% en Frankrijk 2,46%). Dit inflatieverschil leidt tot een onverwachte stijging van de loonkosten en bedreigt het concurrentievermogen van de ondernemingen in ons land.”

“Ook in 2012 zijn er nog veel redenen tot bezorgdheid.”

“Het gebrek aan economische groei in de eurozone als gevolg van de schuldencrisis en de vertraging van de internationale conjunctuur nopen nog altijd tot voorzichtigheid. Zo gaat Agoria voor het hele jaar uit van een nulgroei, míts de conjunctuur in de tweede helft van het jaar een verbetering laat optekenen.”

“Agoria is blij met de inflatiedaling in april, maar blijft toch bezorgd om het grote verschil met de buurlanden. (...)”

“Bovendien blijft de vrees voor de – directe of indirecte – fiscale druk er goed inzitten bij de ondernemers. (...)”

“Ten slotte kampt de technologische industrie nog altijd met een structureel tekort aan ingenieurs, ICT-specialisten en technisch personeel. Als deze vacatures niet ingevuld raken, zullen een aantal activiteiten naar het buitenland moeten worden overgeheveld (...)”

Een site, gewijd aan het activiteitenverslag, is hier te vinden op:

Wie meteen het activiteitenverslag wil downloaden, kan dat via:
AGORIA JAARVERSLAGbis.pdf


(KV) (grafiek Agoria)