• 04/12/2012

Hogere ruimte- en tijdsresolutie van meetnetwerken geluid & luchtkwaliteit

IDEA-project geeft nieuwe dimensie aan meten van omgevingsgeluid en luchtverontreiniging

Trefwoorden: #geluid, #idea, #luchtkwaliteit

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.BE -- De voorbije vier jaar ontwikkelden wetenschappers binnen het IDEA-project (Intelligent Distributed Environmental Assessment) nieuwe methodieken om de kwaliteit van de leefomgeving te meten, en demonstreerden ze de bruikbaarheid ervan. De resultaten werden voorgesteld op een slotevent op 26 november.

Het IDEA-project focuste in hoofdzaak op de stressoren met een sterk lokaal karakter zoals (ultra)fijn stof en omgevingslawaai. De ruimtelijke- en tijdsresolutie van de meetnetwerken die momenteel in Vlaanderen aanwezig zijn zou namelijk ontoereikend zijn, en de kostprijs voor verdere uitbouw hoog.

*Het geluidsklimaat verschilt zo sterk van plaats tot plaats dat je wel lokaal moet meten. Daarom vinden we klassiek enkel meetnetwerken rond belangrijke bronnen van geluidsoverlast zoals luchthavens. De geluidskaarten die als alternatief gebruikt worden, geven een jaargemiddeld niveau, maar laten niet toe het geluidsklimaat in detail te besturen.

Het zijn echter net de details die de meeste mensen storen (luide vrachtwagens, moto’s, ...) of net aangenaam verrassen (vogelgezang in een park, het ruisen van de wind in het riet, ...).

IDEA gaf een nieuwe dimensie aan meten door veel meer meetplaatsen te voorzien, die in groter detail de lokale situatie in kaart brengen. Dit realiseert IDEA door mobiel te meten, door veel goedkopere meetinstrumenten te assembleren en in te zetten, en door de meettoestellen slimmer te maken.

*In IDEA worden ultrafijn stof en geluid samen behandeld. De onderzoekers stelden vast dat in een bepaalde context de verkeersgerelateerde luchtkwaliteit ruwweg kan geschat worden uit een nauwkeurige analyse van de geluidsmeting.

Een belangrijke doelstelling van IDEA was een meetnetwerk te ontwikkelen, waarbij minder performante en dus veel goedkopere sensoren kunnen gebruikt worden met beperkt verlies van datakwaliteit. De stijgende bandbreedte en de bedekkingsgraad van computernetwerken, en de ontwikkelingen in distributed computing, laten toe om met behulp van dergelijke meetnetwerken uitgebreide analyses uit te voeren zoals bijv. bronherkenning, het creëren van betrouwbare alarmen, of het aansturen van modellen voor kortetermijnvoorspellingen.


(KV) (foto IDEA)