• 04/12/2012
  • |     BB

Belgische papierindustrie volledig vrij van illegale houtkapvezels

Europese primeur: onafhankelijk auditor bevestigt dat Belgische industrie volledig vrij is van houtvezels afkomstig van illegale houtkap.

Trefwoorden: #cobelpa, #Control Union, #karton, #papier

Lees verder

Nieuws

( Foto: Cobelpa )

ENGINEERINGNET.BE -- Om illegale houtkap tegen te gaan verbonden in 2010 de Belgische papierproducenten zich ertoe om de oorsprong van de gebruikte houtvezels te traceren.

Dat is geen vrijblijvend engagement maar een noodzaak, want in 2013 verplicht de Europese Unie de sector om te bewijzen dat alle hout en afgeleide producten legaal ingekocht zijn.

Daarom verzamelde de Belgische federatie Cobelpa voor 2011 alle verbruikscijfers van hout en pulp, hun oorsprong en traceerbaarheid en het gebruik van de FSC- en PEFC-certificaten.

Dat eindrapport werd nu voorgelegd aan een onafhankelijke externe auditor, Control Union. De auditor voerde een analyse en audit uit, waaruit nu blijkt dat alle gebruikte houtvezels effectief afkomstig zijn van hout dat gedekt is door de FSC- en PEFC-certificeringssystemen.

"Dat is een Europese primeur", stelt Firmin François, Directeur-generaal van Cobelpa, de federatie van de Belgische fabrikanten van papierpulp, papier en karton.

Uit de analyse zijn verder twee conclusies te trekken.

Eén, de Belgische papierindustrie koopt geen hout van niet-Europese herkomst.Voor het jaar 2011 geven de cijfers aan dat er 1.606.354 ton hout werd gekocht, vooral afkomstig uit België (352.651 ton) en uit de buurlanden (1.190.944 ton uit Frankrijk en Duitsland). De resterende 62.760 ton komt op zijn beurt uit andere Europese landen (Ierland, Nederland, Estland en Zweden).

En conclusie twee:
Ook alle papierpulp door Copelpa-leden aangekocht papierpulp is legaal én traceerbaar dankzij genoemde FSC- of PEFC-systemen. In 2011 kochten de Belgische papierproducenten 321.500 ton pulp aan. De oorsprong hiervan is verdeeld over: de Europese landen (220.800 ton), Noord-Amerika (12.000 ton), Latijns-Amerika (87.000 ton) en Azië (1.700 ton).


ACHTERGROND
Cobelpa is de Belgische federatie van de producenten van papierdeeg, papier- en karton. Zij groepeert 10 fabrieken met een jaarlijkse omzet van ongeveer 2 miljard euro, die directe werkgelegenheid bieden aan 4.200 mensen.