• 11/12/2012
  • |     BB

Manpower: 'een nieuwe job vinden wordt almaar moeilijker'

Volgens de cijfers van de Manpower Barometer zullen de tewerkstellingskansen in België nauwelijks veranderen in het eerste kwartaal van 2013: de aanwervingsplannen blijven in de koelkast.

Trefwoorden: #lacroix, #manpower

Lees verder

HR

( Foto: Manpower, Philippe Lacroix )

ENGINEERINGNET.BE -- Uit de antwoorden van 750 Belgische werkgevers (eind oktober) blijkt dat evenveel werkgevers van plan zijn om tussen vandaag en eind maart 2013 medewerkers aan te werven als om mensen te ontslaan. Het gaat telkens om 6% van de werkgevers. Liefst 86% van de werkgevers houdt het op een status-quo.

De ManpowerGroup Index, een indicator voor het vertrouwen van de werkgevers in de arbeidsmarkt, blijft stabiel op eenzelfde waarde als het vorige kwartaal (+1). Bedrijven schalen hun personeelsbestand in functie van hun business en hun kostenstructuur.

“Net als op de meeste arbeidsmarkten die we bevraagden, nemen de werkgevers een onbesliste positie in voor de eerste maanden van 2013. En tonen ze minder vertrouwen dan een jaar geleden”, zegt Philippe Lacroix, Managing Director van ManpowerGroup België-Luxemburg.

“Elk bedrijf spant zich in om zijn personeelsbestand te schalen in functie van de vraag naar zijn producten of diensten of van zijn kostenstructuur. De aanwervingsplannen blijven in de koelkast en voor de mensen op zoek naar een (nieuwe) job wordt het almaar moeilijker."

"Ondanks de vacaturestop zou de tewerkstelling in België over het algemeen stabiel moeten blijven in de loop van het volgende kwartaal. Dat is geruststellend in vergelijking met de negatievere voorspellingen in de meeste van de andere onderzochte Europese landen.“


EUROPESE VOORUITZICHTEN
Voor het eerst sinds de lancering van de Manpower Barometer is het aantal Europese landen met negatieve vooruitzichten in de meerderheid: 12 op 22, tegenover 8 in het vorige kwartaal en 5 in dezelfde periode vorig jaar. De ManpowerGroup Index tekent rood in: Griekenland, Italië en Spanje (alle drie -11), Slovenië (-9), Nederland (-8) – de meest negatieve perspectieven sinds de barometer er voor het eerst werd gelanceerd tien jaar geleden – Slowakije (-8), Ierland (-6), de Tsjechische Republiek (-4), Bulgarije (-4), Hongarije (-2), Frankrijk (-1) en Polen (-1).