• 17/12/2012
  • |     BB

MIVB test elektrische bus van Chinese BYD

De MIVB is gedurende twee maanden een elektrische bus aan het uittesten van BYD, u weet wel, de Chinese bussenbouwer die met vage beloften kwam om Ford Genk te redden.

Trefwoorden: #byd, #Grouwels, #MIVB

Lees verder

nieuws

( Foto: BYD )

ENGINEERINGNET.BE -- Vanaf maandag 10 december tot begin februari 2013, rijdt een elektrische bus door de straten van Brussel. Dat gebeurt zonder reizigers omdat er meetapparatuur aan boord is en omdat er uitrustingen onder spanning blootliggen om de metingen te kunnen uitvoeren.

“De MIVB bereidt zich vandaag al voor op de mobiliteit van morgen”, zegt Brieuc de Meeûs, CEO van de MIVB. “Dat is normaal omdat een openbaarvervoersnet van de grootte van een nationale en Europese hoofdstad zoals Brussel niet op één dag wordt gebouwd."

"Dat moet je op lange termijn plannen en anticiperen op de noden van de klanten en de evolutie van de technologie. Bovendien hebben we ons geëngageerd om vanaf 2015 geen dieselbussen meer te bestellen. Daarom schuimen we actief de markt af om alternatieven te vinden.”

Minister van Openbare Werken en Vervoer, Brigitte Grouwels: “Aangezien het aantal reizigers blijft toenemen, zijn we genoodzaakt om het aanbod en het voertuigenpark verder uit te bouwen. Het is daarbij een prioriteit om het voertuigenpark van de MIVB meer duurzaam in te richten. De test met de elektrische bus is alvast een stap in de goede richting.“

De MIVB test de bus uitvoerig. Er wordt in eerste instantie nagegaan wat de autonomie is van de batterij. De constructeur van deze bus maakt zich sterk dat het voertuig 250 kilometer kan rijden zonder de batterij te herladen. Dat zal de MIVB aan de realiteit toetsen op het net.

Voorts wordt bekeken of er eventueel technische obstakels zijn om de bus te laten rijden in Brussel en of er bepaalde bijkomende infrastructuur nodig is om deze technologie te gebruiken. Ook een berekening van de Life Cycle Cost staat naar verluidt op het programma.

ACHTERGROND
De busvloot van de MIVB telt 630 voertuigen. Momenteel loopt een aanbesteding voor de levering van 172 dieselbussen die beantwoorden aan de strenge euro 6-norm. De indienstname daarvan is voorzien voor 2014.
Op dat moment worden 97 standaardbussen uit dienst genomen. De aankoop van 163 gasbussen wordt momenteel voorbereid voor een indienstname in 2016. Ze moeten onder meer 88 standaardbussen vervangen.