• 07/01/2013
  • |     BB

De televisie van de toekomst volgens de Chinezen

Welke technologische denkpistes bewandelen de tv-bouwers om in de toekomst je toestel te bedienen zonder afstandsbediening? Enkele leuke ideeën vonden we bij het Chinese Haier.

Trefwoorden: #ces, #Euromonitor, #haaier, #NeuroSky, #Qingdao

Lees verder

research

( Foto: Haier )

ENGINEERINGNET -- Het Chinese Haier, een speler die we in de gaten moeten houden, want volgens bepaalde bronnen 'het grootste huishoudtoestellenmerk te wereld', pakt op de CES-consumer Electronics-beurs in Vegas uit met enkele leuke denkpistes om tv-toestellen te bedienen.

We zeggen het maar beter meteen: de hersenspinsels van de Chinezen bij Haier zijn nog niet in de handel, ze hebben gewoon een aantal mogelijkheden onderzocht. Of die ooit het commerciële levenslicht zien, is dus lang niet zeker, zelfs al er vandaag al prototypes van bestaan.

Bedien de televisie met je ogen
Geen afstandsbediening meer nodig, de televisie bedien je voortaan met oogbewegingen. Wissel van zender, navigeer in het menu of pas het volume aan in een oogwenk. Het volstaat om met je ogen te knipperen als je een opdracht wilt valideren of specifieke inhoud wilt bekijken. Zo is het ook mogelijk om aanvullende informatie, blogs of website te bekijken.

Bedien de televisie met gedachten
Stel je een tv voor die je bedient met je hersenen… Haier heeft dit ontwikkeld in samenwerking met NeuroSky, medische koploper op het gebied van elektro-encefalografie. Met de ontwikkelde technologie kunnen elektronische impulsen in de hersenen door middel van een Brain Wave sensorhelm worden geanalyseerd. De impulsen worden vergeleken en omgezet in een herkenbaar signaal voor elektronische apparaten.

Bedien de televisie met bewegingen of je stem
Niet nieuw, maar wat wel een goed idee is: bij stemopdrachten fungeert je smartphone als microfoon.

Word zelf de afstandsbediening van je tv
Geen afstandsbediening meer nodig, want de afstandsbediening ben je zelf! De geïntegreerde camera in deze tv registreert de beelden van de gebruiker, interpreteert ze en voert ze uit. De tv reageert bijna zonder vertraging en analyseert 60 beelden per seconde. De tv kan signalen van meerdere gebruikers tegelijk zowel in grote of kleine ruimtes, binnen 8 vierkante meter, en zelfs bij sobere verlichting registreren. De bezoekers van CES kunnen op de Haier-stand hiermee 3D games testen.


ACHTERGROND
Haier is wereldwijd het best verkochte huishoudtoestellenmerk met een marktaandeel van 8,6% in de detailhandel (bron: Euromonitor International, detailhandel in 2012). Naast het officiële hoofdkantoor in Qingdao beschikt Haier over regionale hoofdkantoren in Frankrijk en de Verenigde Staten. De groep telt 24 productie-units en 21 industriële parken met 80.000 werknemers over de hele wereld. De wereldwijde omzet bedroeg 23,3 miljard dollar in 2011.