• 08/01/2013
  • |     BB

Procesinstallatie XCaliber brengt leerlingen kennis over flow-techniek bij

Nederland beschikt voortaan over een speciale procesinstallatie, XCaliber, waar leerlingen met een technische achtergrond zich kunnen bekwamen in alles wat met flowmeters te maken heeft.

Trefwoorden: #Egemin, #euroloop, #xcaliber

Lees verder

opleidingen

( Foto: Egemin )

ENGINEERINGNET -- Goed geschoold technisch personeel vinden is niet eenvoudig. In die mate dat automatiseringsbedrijven er soms mensen met pensioenleeftijd moeten bij halen.

Daar willen Egemin en een aantal sectorgenoten naar eigen zeggen 'iets aan doen'. Ze hebben in Nederland het project 'XCaliber' opgestart.

Dat moet jonge mensen doen inzien dat een technisch beroep niet gelijk staat met een blauwe overall, vuile handen en zwarte nagelranden.

De initiatiefnemers lieten leerlingen een procesinstallatie bouwen, XCaliber, die intussen volop operationeel is. De installatie is gebouwd naar het model van EuroLoop, als een 'miniatuurversie' met een oppervlak van ongeveer 300m².

EuroLoop in Rotterdam Pernis is het grootste onderzoeks- en testcentrum ter wereld voor het meten van gas en olie op industrieel niveau.

Met de XCaliber-testfaciliteit, opgebouwd in de nieuwe ‘Duurzaamheidsfabriek' van het Leerpark Dordrecht, kunnen leerlingen zelf industriële flowmeters inbouwen en kalibreren.

De installatie leent zich uitstekend voor training en opleiding op het gebied van inbouwen en uitbouwen van meters, veiligheidsaspecten, het doen van metingen en het interpreteren van de meetgegevens.

Het doel is om er jaarlijks 400 tot 500 leerlingen met een technische opleiding een practicum te laten uitvoeren, zodat ze zelf kunnen experimenteren met de effecten van metingen.

Wat gebeurt er bijvoorbeeld als je de druk of de temperatuur verandert of een klep half open zet? Leerlingen kunnen er stage- of afstudeeropdrachten volgen, bijvoorbeeld door de installatie op peil te houden of uit te breiden.

Op termijn wil men dit nog uitbreiden met een 'Energy Monitoring Systeem', zodat leerlingen ook daar kennis mee kunnen maken.

In België zijn er naar verluidt geen plannen om een vergelijkbare installatie voor onderwijsdoeleinden te bouwen. De Belgische initiatiefnemer Egemin stelt in eigen land andere initiatieven te ontwikkelen om jongeren aan te zetten voor een technisch beroep te kiezen.

Zo geven Egemin-medewerkers gastcolleges aan bijvoorbeeld de Karel De Grote Hogeschool, KHK Geel, Xylos Hogeschool Limburg, Lessius, Artemis, Groep T, HoGent, ULB/ULG, enz, aldus Egemin.


ACHTERGROND

SPECIFICATIES VAN XCALIBER
+/- 105m RVS leidingwerk
+/-70 flensen
Flowmeters: 4”
3 master meters: 1 electromagnetic flowmeter; 1 ultrasonic flowmeter; 1 coriolis flowmeter
MUT-lijn (meter under test): maximaal 2 meters under test.
Flow: skid met 3 pompen, volledig regelbaar andere debieten
Maximaal debiet: 300 m³/u

Het koelsysteem is geïnstalleerd om warmte van het pompsysteem uit het systeem te houden. Warmte beïnvloedt volume en daardoor de metingen. Daarom is het belangrijk dat het systeem op een zo constant mogelijke temperatuur wordt gehouden.

DE DUURZAAMHEIDSFABRIEK IN DORDRECHT
De Duurzaamheidsfabriek, gebouwd op het Leerpark in Dordrecht door de Coöperatie (gemeente Dordrecht en het Da Vinci College), is een nieuwe hightech leeromgeving. Vanwege de steeds grotere rol van duurzaamheid in de samenleving en in de industrie, is dit een leidend thema voor de instellingen en bedrijven op het Leerpark. De Duurzaamheidsfabriek moet in het Leerpark een centrale functie gaan vervullen in kennisontwikkeling en het simuleren van nieuwe toepassingen op het gebied van energie, energietransitie en duurzame (maritieme) technologie.