• 14/01/2013

Nieuw KB over elektrische installaties op arbeidsplaatsen

Op 21 december 2012 verscheen in het Belgisch Staatsblad een nieuw KB over 'de minimale voorschriften inzake veiligheid van elektrische installaties op arbeidsplaatsen'.

Trefwoorden: #arei, #codex, #KB

Lees verder

Techniek

( Foto: Bombardier )

ENGINEERINGNET.BE -- Op 21 december 2012 verscheen in het Belgisch Staatsblad het KB van 4 december 2012 dat, op enkele uitzonderingen na (zie artikel 2 van het KB), van toepassing is op alle elektrische installaties.

Het gaat om zowel de oude installaties van vóór 1981, waar het AREI voordien niet op van toepassing was, als de nieuwe installaties van na 1981.

De bepalingen van dit nieuwe KB hebben betrekking op alle installaties die deel uitmaken van de onderneming, inclusief de installaties in open lucht. Het KB van 2 juni 2008 betreffende de minimale voorschriften inzake de veiligheid van bepaalde oude elektrische installaties op de arbeidsplaatsen wordt hiermee opgeheven (de overgangstermijn van dit KB liep tot 28 juni 2013).

Elke installatie is het voorwerp van een risicoanalyse waarbij o.a. ook maatregelen worden opgelegd indien het gaat over de niet-elektrische risico’s die te wijten kunnen zijn aan een fout of aan het slecht functioneren van een elektrische uitrustingscomponent. Bij de keuze van een arbeidsmiddel zal ook het elektrische gedeelte moeten worden geëvalueerd.

De uitvoering van de elektrische installaties moeten beantwoorden aan het AREI maar in afwijking daarvan moeten de oude installaties van voor 1981 minstens voldoen aan de bepalingen van bijlage I van dit Besluit (zie PDF-document onderaan).

Elke installatie moet gecontroleerd worden door een erkend organisme (zie art. 275 van het AREI) en mondt uit in een verslag van gelijkvormigheidsonderzoek (conform aan het AREI). De installaties van voor 1981 moeten een eerste controle ondergaan en dit ten laatste tegen 1 januari 2014. Deze eerste controle is niet nodig indien het gelijkvormigheidsonderzoek op de gehele installatie is uitgevoerd. Nadien moeten periodieke controles worden uitgevoerd.

Het nieuwe KB verlengt de overgangstermijn naar 31 december 2014 voor de risicoanalyse voor de oude installaties, en naar 31 december 2016 voor de minimale voorwaarden voor de oude installaties die opgenomen zijn in bijlage I (zie PDF-document onderaan).

Deze laatste datum mag verlengd worden met maximaal 2 jaar als het advies van de bevoegde preventieadviseur en een gedetailleerd actieplan aan het Comité worden voorgelegd.

Dit KB is in werking getreden op 1 januari 2013.


(bron: Agoria)

ACHTERGROND
Download hier het nieuwe KB